KNIŽNÍ TIPY | Světoví autoři, kteří stojí za přečtení #2

28.4.20

Knihkupectví se zhruba po měsíci otevřely a já myslím, že nějaké knižní tipy přijdou vhod! Dnes to bude opět ze série Světoví autoři, kteří stojí za přečtení! Vybral jsem pro Vás pět autorů, kteří Vás v této nelehké době zaujmout a dozajista přivedou na jiné myšlenky, protože to je podle mě teď potřeba! Dlouho jsem přemýšlel, jaké autory a knihy vyberu, a nakonec z toho vylezla taková milá pětice dobře známých spisovatelů. Opět nějaká detektivka, román nebo příběh ze života!

Virginia Cleo Andrewsová
Spisovatelka, která si získala mnohá srdce čtenářů díky jejím rodinným ságám. Já nebyl výjimkou a její série Květy z půdy mě rozsekala na kousíčky. Její knihy jsou hodně popisné, místy až naturalistické a melancholické zároveň. Podle mě, u její tvorby nemůžete sáhnout vedle. Autorčiny série jsou vždy psány po pěti (někdy po čtyřech) knihách a zavádí Vás mnohdy do komplikovaných rodin a většinou zahrnují několik desítek let života protagonistů. Květy z půdy byly před třemi lety hodně čtené a já si myslím, že právem! Mezi hodně dobré knihy by se řadily rozhodně Květy z půdy, ale i Svítání, Perla v rose nebo Matné zlato.

Michel Bussi
Tento francouzský autor si mě získal jednou knihou, která se řadí do těch TOP, které jsem kdy přečetl! Novela Černé lekníny jsou dokonalým příběhem, kde se kloubí vzpomínky, obrazy a krásná krajina Francie. Autor umí napsat skvělý thriller, u jehož čtení Vám spadne brada a jen si budete říkat, jak je možné něco takového napsat! V Česku vyšlo panu Bussimu několik hodně dobrých knih – třeba hodně dobrá a vymazlená je jeho kniha Nepouštěj se mé ruky nebo Maminka neříká pravdu, která byla jeden čas právoplatně hitem na sociálních sítích! Pokud chcete ale něco lehkého, co Vás chytne od první stránky, zkuste Vážku! Ta stojí za přečtení!

Chimamanda Ngozi Adichieová
Nigérijská autorka si podmanila čtenáře svým debutem Amerikána. Silný příběh o lásce, rasových otázkách a identitě. Ifemelu a Obinze, dva mladí lidé z Lagosu, se do sebe zamilují. Jejich vlast Nigérie trpí pod nadvládou vojenské diktatury a každý, kdo může, se snaží uprchnout. Jedná se o silný, tak trochu pravdivý příběh z exotického místa, který dokáže zaujmout a nadchnout. Kniha má sice přes pět set stran, přesto ani nevnímáte, že čtete a do příběhu se vnoříte hned po dočtení první kapitoly! Hlavním tématem jsou rasové otázky, což je za mě dost aktuální téma a autorka se s ním vypořádala velmi dobře! Pokud jste Amerikánu nečetly, rychle to napravte! 😉

Carmen Kornová
Německá prozaička Carmen Kornová se zapíše do srdcí čtenářů, dle mého názoru, hodně dobře! Před zhruba dvěma měsíci vyšla autorce v česku kniha Dcery nové doby, první díl připravované trilogie Sága jednoho století. Příběh čtyř přítelkyň narozených kolem roku 1900 a žijících v Hamburku je bohatou rodinnou ságou odvíjející se na pozadí dvou světových válek a tragických německých dějin 20. století. Pokud jste četli knihy od Eleny Ferrante (Geniální přítelkyně), tuto ságu si také zamilujete, a ne nadarmo je autorce často přezdíváno „německá Ferrante“! Autorka se zabývá historií a její trilogie se v sousedním Německu stala hned po vydání fenoménem!

Sebastian Fitzek
U sousedů v Německu ještě chvilku pobudeme. Autor napínavých thrillerů pan Fitzek je v Česku dobře znám a jeho knihy se těší velké popularitě! Balíček, Dáreček, Izolovaný… to je jen část velmi dobrých knih tohoto dobrého spisovatele píšícího ve stylu severské krimi. Tento autor vystudoval práva, živil se jako šéfredaktor časopisu a programový ředitel pro několik rozhlasových stanic v Německu. Jeho první velká zkušenost s psaním byla s Jürgenem Udolphem jako jeho spoluautor. Od roku 2006 píše psychologické thrillery, které jsou hojně překládány a některé z nich byly i zfilmovány! Ze všech jeho knih jde mráz po zádech a z některých ani nebudete moc usnout! Skvělý autor, který nezklame a neomrzí!

Tak to byla další pětice skvělý autorů! Četli jste nějakou knihu od nich a vyzkoušíte nějakého autora? Pokud ano, nebojte se napsat do komentářů! Budeme rádi za všechny Vaše postřehy! 😉

Mohlo by se Vám také líbít

0 komentářů

Děkujeme za Váš komentář! ;-)

Tiráž

KAFÁRNA - literární blog
Městská knihovna Benešov
Malé náměstí 1700
Benešov 256 01
M: kafarna@knihovna-benesov.cz
Odpovědná osoba: David Veselý
Korektura blogu: Ing. Hana Zdvihalová

Prohlášení

Obrazový materiál knih používáme ze stránek Knižního klubu, Databáze knih, popřípadě z vlastních zdrojů.
Na veškerý obrazový materiál se vztahují autorská práva a je zakázáno jejich šíření bez písemného souhlasu autora blogu KAFÁRNA nebo ředitelky MKB!