KNIŽNÍ TIPY | Hromádka knih z dětského oddělení

9.4.20

Milí kafárenští čtenáři, rodiče, děti!
Úkolů do školy je sice hodně, ale když budou děti potřebovat odpočinek a oči nebudou ještě unavené, sáhněte po knížce, která tím nejlepším kamarádem pro dlouhé chvíle. Přinášíme tipy na čtení pro děti všech věkových kategorií. Jsou mezi nimi nejen knížky prověřené našimi čtenáři, ale i čerstvé novinky, knížky vhodné na společné čtení pro menší děti, encyklopedie, oblíbený žánr fantasy, ale i třeba detektivky pro dospívající čtenáře.


KATEGORIE DO 7 LET

David Böhm: A jako Antarktida
Autorská encyklopedie nominovaná na cenu Magnesia Litera přináší portrét světadílu, který byl zkoumán až jako poslední. Tichá krása pustiny bez jediného stromu, bez plazů a obojživelníků, půl roku bez slunce a právně vzato i bez hranic a stálých sídel se pro autora stala divotvorným jevištěm. Kniha obsahuje fotografie i kartografické projekce, rozkládací alba s pointami, dobrodružný komiks, deník, novinové sloupce, dokonce plyšové 3D modely zástupců místní zvířeny. Ideální na společné čtení.

Emilia Dziubak: Neobyčejná přátelství v přírodě
Kdo se ve světě přírody kamarádí? Kdo si pomáhá? Kdo komu připravuje snídani? Kdo koho s péčí ohryzává? Kocour Mourek provede nejmenší děti úžasným světem přírody, ve kterém vznikají neobyčejná a vzácná přátelství mezi zvířátky a rostlinkami, rostlinkami a houbami a houbami a zvířátky.

Jiří Kolář: Z Deníku Kocoura Modroočka
Klasika tentokrát pro malé čtenáře nebo spíš posluchače. Hřejivé vyprávění malého kocourka o všem, co zažil se „svým člověkem“ od prvních krůčků po světě až po chvíli, kdy se sám stal pyšným otcem čtyř koťátek. Modroočkův deník nám prozradí, kdo je Zelenoočka, Bělovous Zrzunda, Kiki a co se od nich kocourek naučil. Modroočkovy příhody pobaví a rozveselí...

Susanna Isernová: Myška sedm postýlek
Obrázková knížka s krásným příběhem známé španělské autorky doprovázená krásnými ilustracemi oblíbeného italského výtvarníka potěší děti od 3 let.

Černobílé pohádky
Osmnáct pohádek od populárních českých autorů – např. Zdeněk Svěrák, Alena Mornštajnová, Martina Drijverová, Dominik Landsman.

KATEGORIE OD 7 DO 9 LET

Kirsten Bradley: Ruce v hlíně: Kniha pro malé zahradníky
Připravte se s dětmi předem a až budete moci ven, nic vás nepřekvapí. Ať už žiješ ve městě nebo na venkově, tato knížka plná inspirativních nápadů tě naučí pozorovat a prozkoumat přírodu od jara do zimy. Zjistíš, jak pohodlně ubytovat hmyzí rodinku nebo kdy je vhodná doba na zasetí semínek...

Zuzana Pospíšilová: Starostlivá veverka 
Podaří se dětem zachránit poraněnou veverku a malá veverčata? Příběh z české přírody, který se skutečně stal. Ondra a Nela najdou u silnice poraněnou veverku. Ihned poznají, že potřebuje pomoc, tak ji opatrně odnesou do chaty, odkud Ondrův dědeček zavolá na záchrannou stanici. Milá knížka, která je jedním z dílů oblíbených sérií Příběhy se šťastným koncem.

Kateřina Maďarková: Justýnka a asistenční jednorožec
Justýnka je docela obyčejná holčička, které ale dočista chybí fantazie. Svět vidí docela nudně, šedivě, úplně bez nápadu. Naštěstí se jí dostane pomoci od asistenčního jednorožce Huberta. Ten ji za pouhých šest dní naučí věci kolem sebe vidět úplně jinak – najednou je svět kolem ní barevný, plný dobrodružství a zážitků.

Zuzana Pospíšilová: Detektivové
Bratrům Tomášovi a Kubovi přinese stěhování do nového domu netušené dobrodružství. Připojí se k tajné klučičí partě a společně s novými kamarády se stanou svědky krádeže vzácného obrazu. Důvtipní malí detektivové přivedou policii na stopu zloděje. Zbývá ale objevit záhadně zmizelý obraz...  Jeden ze šesti případů – tedy šesti knih v sérii Detektivové. Super detektivky pro malé děti – Agátha Christie pro děti

Daniela Krolluperová: Sedmilhář Josífek
Veselý příběh o tom, co se může stát, když si malý kluk v jednom kuse vymýšlí a lže svým rodičům. Knížka z edice Druhé čtení je určena dětem od 6 let. Malý Josífek je pěkný nezbeda. Nečeše se, nečistí si zuby, neuklízí špinavé prádlo a jedny ponožky by nejradši nosil celý týden. Ještě horší je ale jeho chronické lhaní. Velmi oblíbená knížka, děti si rády půjčují i další navazující díly Josífkův pekelný týden a Josífku, k noze.

KATEGORIE OD 9 DO 12 LET

David Walliams: Ledová obluda
Novinka od v poslední době mezi dětmi velmi oblíbeného autora. Příběh vypráví o desetileté osiřelé holčičce a desetitisíciletém mamutovi. Je to dosud nejrozsáhlejší knihou Davida Walliamse, který děj netradičně zasadil do minulosti.

N. V. Ščerba: Lunasterové
První díl fantasy série od autorky skvělých a našimi čtenáři opravdu hodně čtených Časodějů. Vítejte ve světě Lunasterů. Podobá se tomu našemu, v mnoha ohledech je ale velmi odlišný. Mimo obyčejných beztvářných ho obývají okřídlení Lunojasní, jejichž síla je spojená s Měsícem, a Asterové – hvězdní skokani, kteří umí vyhledávat zvláštní znaky a najít podle nich cesty do jiných světů. Mezi Lunojasnými a Astery panuje dlouholetá rivalita, ale jejich osudy jsou zároveň vzájemně provázané…

Renata Šindelářová: Tajemství pokladu svatého Václava
Knížka, která nadchne i ty, co je čtení moc nebaví. Dobrodružná kniha ve formě gamebooku, ve které se opět setkáme s Vojtou a Klárkou – s hrdiny příběhu Ztraceni v Rudolfínské Praze.

Michael Ende: Nekonečný příběh
Knížka pro dlouhé chvíle, která patří mezi klasiku. Napínavý příběh, ve kterém se prolíná realita s fantazií a děti ho možná znají jen z filmového zpracování, určitě ale stojí za to si ho i přečíst.

Vojtěch Matocha: Prašina
Prašina je tajuplné místo, temný ostrov uprostřed zářící Prahy. Nikdo neví proč, ale na Prašině nefunguje elektřina. Lampy tu nesvítí, tramvaje nejezdí, rádio nehraje, mobil je bez signálu. Příběh, který by se dal považovat za knihu á la Foglarovky…

KATEGORIE OD 12 DO 15 LET

Věra Hudáčková-Barochová: Hanko, zachraň štěně!
Příběh pro holky o překonávání sebe samé a o tom, že strach ze zvířat se může proměnit v lásku k nim. Hance je třináct a psy si raději vždycky držela od těla. Jenže pokud chce zapůsobit na Patrika, který chodí pomáhat do psího útulku, bude muset svůj strach překonat.

Yasmin Rahman: Co jsme si nikdy neřekli
Šestnáctiletá Mehreen Miahová bojuje s úzkostmi a depresí. Tento Chaos, jak tomu říká, pohlcuje její mysl a dávno už přebral kontrolu nad jejím životem. Mehreen je neuvěřitelně nešťastná. Má pocit, že už to dál nezvládne, že musí zmatek v hlavě nějak ukončit. Uchýlí se proto k tomu nejradikálnějšímu řešení. Přihlásí se na stránku MementoMori – server, který spojuje uživatele do skupin a určuje jim čas a metodu smrti…

Christopher Paolini: Poutník, čarodějnice a červ
Sedm let se čekalo na nový příběh ze světa Eragona! Milovníci Dračích jezdců to vydrželi, tak i my teď vydržíme. V Poutníkovi najdete několik kratších příběhů, které se odehrávají rok poté, co Eragon opustil Alagaësii, aby vyhledal vhodný domov k založení nové generace Dračích jezdců.

Brigid Kemmererová: Dopisy ztraceným
Julietina maminka byla fotografka a cestovala po celém světě. Juliet si s ní vždycky psala dopisy. Dokonce i po její smrti jí na hrobě nechává psaníčka. Je to jediný způsob, jak se s tím dovede vyrovnat. Declan je ten typ kluka, na kterého nechcete narazit. Během veřejně prospěšných prací se pokouší uprchnout démonům své minulosti, a když si přečte dopis, který najde vedle hrobu, neodolá a odepíše. Netrvá to dlouho a už se svěřuje cizímu člověku a je jasné, že mají opravdu hodně společného…

Kateřina Šardická: Zmizení Sáry Lindertové
Mysteriózní detektivka od vítězky literární soutěže Hvězda inkoustu. Doporučujeme pro ty, co hledají něco, co se liší od ostatních.
Jednoho podzimního večera vešla bezproblémová studentka Sára Lindertová do metra a víckrát ji nikdo neviděl. Hlavní vyšetřovatel Richard Ehler spojuje Sářino zmizení se starým případem, který mu ani po letech nedá spát. Po dívce pátrá i její sestra Klaudie a Sářin přítel Oliver. Oni i policie vědí, že neodešla dobrovolně. A není jediná. V metru totiž začíná mizet stále více lidí. Klaudie je přesvědčená, že hluboko pod městem žije neviditelné zlo…

Knižní tipy pro děti připravila vedoucí dětského oddělení Markéta Kalendová a nakladatelství Albatros Media. 😉

Mohlo by se Vám také líbít

0 komentářů

Děkujeme za Váš komentář! ;-)

Tiráž

KAFÁRNA - literární blog
Městská knihovna Benešov
Malé náměstí 1700
Benešov 256 01
M: kafarna@knihovna-benesov.cz
Odpovědná osoba: David Veselý
Korektura blogu: Ing. Hana Zdvihalová

Prohlášení

Obrazový materiál knih používáme ze stránek Knižního klubu, Databáze knih, popřípadě z vlastních zdrojů.
Na veškerý obrazový materiál se vztahují autorská práva a je zakázáno jejich šíření bez písemného souhlasu autora blogu KAFÁRNA nebo ředitelky MKB!