KNIŽNÍ TIPY | Pět knih pro karanténní režim

30.3.20

Karanténa je pro někoho zlo, ale je potřebná, o tom žádná. Hodně lidí neví, co v těchto dnech dělat, a proto jsem se rozhodl napsat článek o nějakých knihách, které by Vám mohly přijít vhod. Jsou to všechno kvalitní knihy (podle mě „pořádná dávka literatury“), které Vás vtáhnou do děje hned po první straně a nepustí do poslední věty. Alespoň u mě tomu tak bylo. 😉 Myslím, že sledování televize a videí na internetu brzy omrzí, takže tady máte pět knih pro karanténní režim… 😉


Osvícení
Jedna z mých #top knih roku 2019. Stephen King zkrátka umí napsat dobrou knihu, u které se nudit rozhodně nebudete! Osvícení je již takovým klasickým hororem, který byl i zfilmován (vskutku povedeně) a dodnes je to jedna z velmi nejprodávanějších knih tohoto autora! Spisovatel Jack Torrance hledá klidné místo pro psaní svého nového románu, a tak přijímá nabídku dělat správce odlehlého horského hotelu, kde se začnou dít zvláštní věci. V hotelu bude trávit zimu společně se svou ženou a malým synkem a budou tak jedinými obyvateli. Horor začíná a vše bude vskutku děsivé…

Volání kukačky
Když jsem se dozvěděl, že autorka Harryho Pottera, paní Joanne Rowlingová, píše detektivní knihy, byl jsem zpočátku na pochybách. Když jsem si ale domu přinesl první knihu s Cormoranem Strikem, věděl jsem, že to bude něco hodně dobrého! A bylo! Joanne Rowlingová si našla svůj vlastní styl psaní, využila ho při psaní detektivních příběhů, ve kterých se kloubí skvělý popis situací a prostředí s dobře propracovanými dialogy! Detektivka se pomalu odvíjí, autorka pracuje skvěle s gradací a na konci Vám spadne brada z toho, jak je vše rozuzleno! Geniální, čtivé, neotřelé!

Jsou světla, která nevidíme
Kniha z prostředí druhé světové války, která je psána elegantně a svižně, je jako dělaná na dlouhé jarní večery. Anthony Doerr získal za tuto knihu v roce 2012 Pulitzerovu cenu a myslím si, že právem! Kniha popisuje cestu mladé francouzské dívky Marie-Laure, která společně se svým otcem utíká před německým vojskem z Paříže. Marie je slepá a o to těžší je jejich společné putování. V druhé linii knihy sledujeme situaci v německé hornické kolonii, kde vyrůstá sirotek Werner, toužící po jiném osudu, než jaký mu byl předurčen. On sám je ale vtažen do války a dostává se tak do nacistické skupiny Hitlerjugend.

Opozdilec
Pokud chcete sáhnout po něčem tenkém a mít to přečtené za jedno odpoledne, doporučuji vtipně laděnou knihu Opozdilec, která popisuje část života Désiré Cordiera. V posledním zoufalém pokusu, jak mít konečně pokoj od vlastní manželky, se Désiré Cordier rozhodne, že bude předstírat Alzheimerovu chorobu. Kniha je napsána svižně, vtipně, ke konci trochu melancholicky a smutně. Přesto je to velmi dobrá oddechovka, která se čte velmi pěkně, je to kniha ze života a každý si podle mě z ní něco odnese.

Veselí
Abych zde nezmiňoval jen světovou literaturu, mám tu tip na jednu knihu z českého prostředí, respektive z Moravy! Autorka Radka Třeštíková je dobrá česká autorka, na svém kontě má již několik knih a všechny jsou velmi úspěšné! Veselí je její poslední knihou a musím říct, že zatraceně povedenou! Protagonistka Eliška se rozhodla pro návrat na jižní Moravu, kde má všechno; rodinu, dětský pokoj, přátele a hlavně klid… Příběh s autobiografickými prvky se jmenuje Veselí podle Třeštíkové rodného Veselí nad Moravou.

Jaké knihy teď čtete Vy? Podělte se o svoje knižní tipy a napište, jestli jste si nějakou z mých doporučených knih vybrali! Těším se na Vaše reakce! 😍

Mohlo by se Vám také líbít

0 komentářů

Děkujeme za Váš komentář! ;-)

Tiráž

KAFÁRNA - literární blog
Městská knihovna Benešov
Malé náměstí 1700
Benešov 256 01
M: kafarna@knihovna-benesov.cz
Odpovědná osoba: David Veselý
Korektura blogu: Ing. Hana Zdvihalová

Prohlášení

Obrazový materiál knih používáme ze stránek Knižního klubu, Databáze knih, popřípadě z vlastních zdrojů.
Na veškerý obrazový materiál se vztahují autorská práva a je zakázáno jejich šíření bez písemného souhlasu autora blogu KAFÁRNA nebo ředitelky MKB!