KNIŽNÍ TIPY | Osm knih pro dlouhé podzimní večery

30.9.19

Podzim už je tady! Konečně! Troufám si napsat, že dlouhé zimní večery, tlusté knihy, svetry a teplý čaj má rádo hodně z vás. Alespoň u mě tomu tak je, takže doufám, že tu nejsem jediný. 

Každopádně, vás vítám u prvního článku na tomto blogu, který bude zaměřen na podzimní tipy na knihy! Já na podzim přečtu nejvíce knih a faktem je, že letos (ostatně jako v předešlých letech) je z čeho vybírat. Přes podzim se uskuteční také hodně knižních akcí; Velký knižní čtvrtek a Knihománie jsou jedny z nich, ale o tom až někdy jindy…

Jaké knihy vám doporučuji si na podzim přečíst a které by vás rozhodně neměly minout? Myslím, že seznam je bohatý a vybere si každý!

1) Robert Galbraith: Smrtící bílá
Čtvrtý díl ze série s Cormoranem Strikem a jeho krásnou a půvabnou sekretářkou Robin je konečně tady! A ano, tři roky čekání se skutečně vyplatily! Kdo má rád pomalé detektivky z anglického prostředí, svěží a neotřelý styl psaní Joanne Rowlingové, která tuto sérii píše pod pseudonymem, neměl by nad přečtením této knihy váhat! Knihy v sobě kloubí napětí s vedlejší vztahovou linkou protagonistů a čtenářům tak přináší skvělý literární zážitek! Nemůžete se odtrhnout a do poslední stránky čekáte na to, kdo vlastně vrahem je... 


2) Delphine se Vigan: Vděk
Nová kniha z pera známé francouzské prozaičky Delphine de Vigan je opět skvělá! Autorka v knize opět řeší sociální problémy a navazuje tak pomyslně na svou předcházející knihu Pouta, která se v loňském roce stala literární senzací a byla vidět všude. Osobně si myslím, že Vděk je o trochu surovější a melancholičtější, jelikož hlavní hrdinkou je žena z domova důchodců, která už stárne, přesto si nechává ve svém životě jistý nadhled! Pokud máte rádi krátké, ale zároveň čtivé knihy, „Delfína“ by vás neměla minout! ;-) 

3) Petra Dvořáková: Chirurg
Pokud bych měl něco vyzdvihnout z české prózy, dozajista by to byla nová knihy ostřílené spisovatelky Petry Dvořákové (autorky knihy Dědina). Autorka ve své nové knize mapuje tajuplný a zvláštní život doktorka a dostává se tak do tématu, které jí je hodně blízké. Nová kniha je temná, zároveň však čtivá, napínavá a tajemná! Pokud jste četli například Rekonstrukci od Viktorie Hanišové a líbila se vám, doporučuji vyzkoušet Chirurga, který vás nepustí do poslední stránky!

4) David Lagercrantz: Dívka, která musí zemřít
Sérii Milénium asi nemusím jinak sáhodlouze představovat. Zároveň nemohu uvěřit tomu, že se jedná o poslední díl skvělé série Milénium! Tato série se mně osobně neuvěřitelně líbí a přesto, že jsem přečetl jen první dva díly (budu to muset dohnat), se už teď těším, až tento literární skvost budu mít dočtený celý! Každý ví, že první tři díly napsal skvělý a úžasný Stieg Larsson, další tři pak David Lagercrantz a přesto, že se oba dva autoři vyznačují svým specifickým stylem, má se jednat o sakra dobré uzavření celé série a podle recenzí si všichni milovníci této série přijdou na své!

5) Jodi Picoultová: Záblesk života
Jedna ze známých světových autorek Jodi Picoultová svou novou knihu stylizovala do žánru thrilleru a o napětí a strach nebude na stránkách její nové knihy nouze! Kdo tuto autorku už někdy četl, ví, že její styl je ojedinělý, pestrý a nemůžete se od něj odtrhnout! kdo četl Velké maličkosti nebo knihu Je to i můj život, dá mi za pravdu, že její psaní je skutečně silné! A v této knize to nebude jiné! Strach, beznaděj a smutek – nová kniha, která je laděna do podzimu nejenom krásnou obálkou! ;-) 

6) C. J. Tudor: Jáma
Autorka, jež debutovala v loňském roce knihou Kříďák přichází na pulty českých knihkupectví s novou knihou, která by podle zahraniční kritiky měla být ještě surovější a dramatičtější než ta předcházející. V knize se opět setkáváme s tématem vraždy, ale autorka se dostává, díky svému vyprávění také do světa šikany, zrad a depresí. Pokud máte rádi drsné a nekompromisní thrillery při jejichž čtení vám tuhne krev v žilách, koukněte se na tuto novinku! 

7) Julian Barnes: Jediný příběh
Tato kniha sice vyšla již v létě, ovšem, rozhodl jsem se, že se o ní v tomto článku zmíním, protože se jedná o skutečně dobrou prózu z pera osvědčeného britského autora, který se v nové novele zaměřuje na téma lásky mezi mladým mužem a postarší ženou v 60. letech minulého století. To, jak na vztah pohlíží tehdejší společnost, je skvěle vystiženo a díky skvělému uměleckému projevu autora se čtenáři dostává do ruky skvělá knihy, která nejde jen tak odložit! A pokud by se vám Barnesův styl zalíbil, jeho kniha Než potkala mě je také hodně dobrá! 


8) Alena Mornštajnová
Myslím, že každý slyšel už toto jméno! Alena je prostě literární fenomén posledních dvou let a dozajista se řadí k předním českým autorkám! Její knihy hltají mladí i starší a díky skvělému stylu vyprávění jsou její knihy právem ceněny a čteny! Myslím si, že ať sáhnete po jakékoli její knize, neuděláte chybu! Slepá mapa, Hotýlek, Hana nebo Tiché roky – všechny její knihy jsou dobré a přinutí vás číst dlouho do noci! Za sebe doporučuji Hanu; čtivá, silná, emocionální a geniální! Jaká je vaše oblíbená kniha od této autorky?


Tak toto byl můj seznam doporučení, jaké knihy byste si na podzim mohli přečíst! Pokud máte vy nějaké tipy na podzimní knihy, napište je dolů do komentářů! ;-) 

Budu rád za jakoukoli zpětnou vazbu, námět či postřeh! Budu rád, když o knihách budete v komentářích diskutovat a v případě dotazů, můžete napsat na email mkbkafarna@gmail.com

Budu se těšit opět za týden u dalšího článku!

Mohlo by se Vám také líbít

0 komentářů

Děkujeme za Váš komentář! ;-)

Tiráž

KAFÁRNA - literární blog
Městská knihovna Benešov
Malé náměstí 1700
Benešov 256 01
M: kafarna@knihovna-benesov.cz
Odpovědná osoba: David Veselý
Korektura blogu: Ing. Hana Zdvihalová

Prohlášení

Obrazový materiál knih používáme ze stránek Knižního klubu, Databáze knih, popřípadě z vlastních zdrojů.
Na veškerý obrazový materiál se vztahují autorská práva a je zakázáno jejich šíření bez písemného souhlasu autora blogu KAFÁRNA nebo ředitelky MKB!