ROZHOVOR | Život bez knih a kávy si nedokážu představit, říká Jana Benešová

7.10.19

Vážení čtenáři, vážené čtenářky, milý návštěvníci KAFÁRNY!!
Vítám vás opět po týdnu u dalšího pravidelného pondělního článku! Dnes to bude rozhovor s osobností z knižního světa; se ženou, která knihy miluje, ráda o nich píše, fotí je na Instagram a svůj den si bez kávy nedokáže představit. Jedná se o bloggerku Janu Benešovou! Doufám, že rozhovor bude pro vás inspirací a do noty vám padnou i nějaké ty knihy…  

Jana Benešová
Milovnice knih, bloggerka, community specialist v Martinus.cz a mimo jiné úžasná fotografka. Sama o sobě říká, že je „sociální holka“, která si hýčká Instagram a první, co po ránu v posteli čte, je Twitter.
Jo a taky miluje kafe, ale tak to je asi jasné, ne? 😉

„Věřím na víly, tajné vchody do kouzelných říší v šatních skříních, na svět za zrcadlem a na nekonečné příběhy.“

Janu sleduji už nějaký ten rok na Instagramu a díky jejím recenzím a hlavně fotkám (protože její fotky jsou zkrátka TOP) jsem si přečetl vážně úžasné knihy. Když se na její profil podíváte, určitě mi dáte zapravdu, že je jedním slovem dokonalý! Rozhodl jsem se, že první rozhovor na KAFÁRNĚ udělám právě s ní, protože je to osoba, která o knihách hodně ví, pohybuje se v knižním světě a dokáže vždy rychle poradit, kterou pecku musíte mít.

1) Jani, bezesporu každý rok přečteš hodně knih, jaká je zatím za nejlepší kniha letoška podle tebe?
Jako první mě napadl Jediný příběh od Juliana Barnese. Ale zeptej se zítra a možná to bude zase něco jiného. 😊

2) Kolik knih si za rok nejvíce přečetla a vedeš si nějaké záznamy o svých přečtených knihách?
Nikdy jsem si nevedla žádné záznamy, nejsem na to dostatečně organizovaná. Vlastně mě to ani netrápí – ke svým oblíbeným knihám se vracím a v průběhu let by se záznamy o nich určitě různily. Stejně tak můžu jen velmi zhruba odhadnout, kolik knih přečtu ročně. Obvykle to bývá kolem padesátky, někdy víc, někdy míň.

3) Jaký máš vztah k literatuře od českých autorů? Je někdo, kdo tě vážně hodně baví a netrpělivě očekáváš každou novinku od něj?
Současnou českou literaturu sleduji hlavně kvůli tomu, abych měla přehled. Kdybych si měla vybrat, vyhráli by to zahraniční autoři. Ale rozhodně si přečtu každou novou knihu třeba od Marka Šindelky nebo Aleny Mornštajnové.


4) Světová literatura je v současné době hodně pestrá a najdeme zde ostřílené autory i „nováčky“. Objevila si letos nějakého dobrého autora, který tě očaroval?
Nadchly mě absyntovky od Asne Seierstad a to, jak píše Penelope Lively. Obě dvě mi naprosto učarovaly.

5) Kdo tě vůbec přivedl ke čtení a byla si milovníkem knih už od dětství?
Byla, ale neměla jsem v okolí žádného dalšího nadšeného čtenáře, který by mi ve čtení intenzivně fandil. Zásadní pro mě byly návštěvy knihovny, ta ve mně to knihomolství nejvíc podporovala. 😊


6) Vím o tobě, že ráda píšeš recenze a sděluješ tak světu pocity, které v tobě daná kniha zanechala. Je podle tebe těžké napsat dobrou a kvalitní recenzi?
Kdysi dávno jsem psala „něco jako recenze“ na svůj blog, ale to už je historie a jelikož už vím, že napsat dobrou a kvalitní recenzi je vážně těžké, tyhle ambice nemám. Abych pravdu řekla, v dnešní době už recenze na knížky ani moc nečtu, protože je zaprvé velmi těžké najít kvalitní a zároveň stravitelné recenze a za druhé, mám kolem sebe tolik čtenářů a čtenářek, že si raději nechám doporučit něco přímo od konkrétního člověka, jehož literárnímu vkusu důvěřuji.

7) Kdo tě sleduje dlouho na Instagramu nebo na jiných sociálních sítích, dobře ví, že děláš v Martinusu. Co vůbec tvoje práce obnáší a co se skrývá pod pojmem community specialist?
Za touhle pozicí se krásně schová, že dělám tak nějak od všeho trošku. 😊 Každou chvíli se nadchnu pro něco nového a nechtěla bych být v práci omezená jen na jednu jedinou činnost. Takže jsem trochu na zákaznickém servisu, starám se o sociální sítě, píšu na blog, fotím… je to taková zábavná všehochuť. 😊

8) Já jsem milovníkem „Odeonek“ a je vidět (hlavně na tvém Instagramu), že ty je máš také ráda. Jaké jsou tvé nejoblíbenější a jaké autory máš z Odeonu ráda?
Rozhodně jsem velkou fanynkou Odeonu! 😊 Teď mě tak napadá Delphine de Vigan, Julian Barnes, Ian McEwan, Celeste Ng, Han Kang… Asi největší srdcovkou je Malý život od Hanyi Yanagihary.


9) Ráda čteš, piješ kávu, fotíš. Stalo se ti někdy, že tě tahle činnost přestala bavit? A jaké aktivity máš mimo tohle ráda?
Nemám ráda, když o sobě lidé prohlašují, že mezi jejich koníčky patří cestování, gastronomie, příroda atd., protože to vždycky znít jako inzerát ze seznamky, takže bych zůstala u toho čtení a focení. Káva je takový příjemný doplněk. A nedovedu si představit svět, ve kterém Janka nečte, nepije kafe nebo nerada fotí. 😉

10) Poslední otázka na tebe, jakou knihu by si čtenářům KAFÁRNY na podzim doporučila, že si musí nutně přečíst?
Kromě výše zmiňovaných bych ještě vybrala Vox, který je říjnovou novinkou od Hostu a momentálně jej i čteme v našem martinusáckém Čtenářském klubu. Je to mrazivá dystopie, která bude pro milovníky literatury obzvlášť intenzivní.

Mohlo by se Vám také líbít

0 komentářů

Děkujeme za Váš komentář! ;-)

Tiráž

KAFÁRNA - literární blog
Městská knihovna Benešov
Malé náměstí 1700
Benešov 256 01
M: kafarna@knihovna-benesov.cz
Odpovědná osoba: David Veselý
Korektura blogu: Ing. Hana Zdvihalová

Prohlášení

Obrazový materiál knih používáme ze stránek Knižního klubu, Databáze knih, popřípadě z vlastních zdrojů.
Na veškerý obrazový materiál se vztahují autorská práva a je zakázáno jejich šíření bez písemného souhlasu autora blogu KAFÁRNA nebo ředitelky MKB!