Z KNIŽNÍHO SVĚTA | Velký knižní čtvrtek a Knihománie

21.10.19


Letošní podzimní Velký knižní čtvrtek začal ve čtvrtek 17. října a nabízí skutečně dobré knihy, které stojí za přečtení – Pád Gondolinu od J. R. R. Tolkiena nebo Temná dcera od Eleny Ferrante! V knihkupectvích tyto knihy už najdete, v knihovně se objeví určitě brzy! 
Druhou knižní akcí, která už běží je Knihománie! Knihy z této akce vychází postupně a taktéž tam najdete knihy, jež zaujmou a jsou od osvědčených autorů, jako je třeba C. J. Tudor (autorka Kříďáka) nebo Liane Moriarty (autorka Sedmilhářek)! 
Jaké knihy by vám rozhodně neměly uniknout a stojí za přečtení? Podívejte se na ně v tomto článku! ;-) 


Martin Selner: Autismus & Chardonnay 2: Pozdní sběr
(Velký knižní čtvrtek; nakladatelství Paseka)
Kniha od autora Martina Selnera nás opět zavádí do světa vtipných momentů a autismu! Autor, jako v předchozí knize Autismus & Chardonnay, kombinuje ironický styl vyprávění s vtipnými příběhy z jeho vlastního života. Kniha je o lidech trpících autismem, sám autor s těmito lidmi pracuje a díky tomu vznikl skvělý a vytříbený soubor povídek, u kterého se zasmějete, pobavíte, ale i zamyslíte! Autor byl za svou prvotinu nominován na prestižní Magnesii Literu! Pokud se chcete pobavit a přečíst si něco jednoduchého a dobrého, sáhněte po této novince! 

Liane Moriarty: Úplně cizí lidé
(Knihománie; nakladatelství Ikar) 
Autorku Liane Moriarty zná hodně lidí díky seriálu Sedmilhářky, který byl natočen podle stejnojmenné předlohy. Knihy od této spisovatelky jsou v Česku velmi oblíbené a čtené! Její nová kniha, jež nese název Úplně cizí lidé je tak sázka na jistotu pro milovníky thrillerů a psychologických románů. Příběh je zasazen do lázeňského komplexu, kde se setkáváme s různými lidmi, kteří jsou pro nás i pro ně úplně cizí. Ovšem jak budou tito lidé reagovat, až zjistí, jaké léčebné postupy se v lázních uplatňují? Autorka Manželova tajemství opět nezklamala, však, přesvědčte se sami. :-) 

C. J. Tudor: Jáma
(Knihománie, nakladatelství Kalibr) 
Autorka C. J. Tudor si v loňském roce získala čtenáře svým debutovým románem Kříďák, který byl zatraceně dobrý a člověk kvůli němu nemohl spát. Nyní autorka přichází s ještě temnějším příběhem, a to v podobě Jámy. Joe se nikdy nechtěl vrátit do rodného Arnhillu. Zažil zde mnohé; šikanu, zradu, ale i sebevraždu nebo únos. On je ale odhodlaný se vrátit a zjistit pravdu. Chce odkrýt mnohá tajemství, a to nejhorší přichází poté, co se jeho sestra vrátila. Pokud byl Kříďák pro vás děsivý, připravte se na to, že Jáma je děsivější a realističtější. 

Elena Ferrante: Temná dcera
(Velký knižní čtvrtek, nakladatelství Prostor)
Tajemná Elena Ferrante je zpět! Její nová kniha je opět z prostředí italské Neapole a opět zde přichází na scénu vztah mezi matkou a dcerou, který můžeme pravidelně v jejich knihách vídat. Kniha popisuje život učitelky Ledy, která po rozchodu s manželem zjišťuje, že je konečně šťastná, ovšem jen do doby, kdy si na pláži, kde odpočívá, začne povídat s jinou matkou a pochopí, že vše tak báječné není. Skvělý román z pera osvědčené autorky (?) je jako dělaný na podzimní večery, na chvíle odpočinku s dobrým čajem! Styl psaní Eleny Ferrante vás až do poslední stránky nepustí. Kdo četl Geniální přítelkyni, ví, o čem mluvím... 

Luca Di Fulvio: Sen, který se nenaplnil
(Knihománie, nakladatelství Ikar)
Nová kniha od autora knih Dítě, které v noci našlo slunce a Dívka, která se dotkla nebe, je stejně tak úžasná jako tyto dvě předchozí! Autor zde kombinuje skvělé historické líčení s barvitým popisem postav a vytváří tak fantastickou novelu, kterou si zamilujete! Tento, nový příběh, pojednává o masové emigraci Evropanů do zámoří na přelomu 19. a 20. století. Luca de Fulvio napsal dechberoucí příběh, v němž navzdory temné stránce plné násilí, prostituce a drog vítězí láska, lidská důstojnost, právo na sebeurčení a lidská pospolitost. Kdo má historické knihy rád, jistě si přijde na své! 

J. R. R. Tolkien: Pád Gondolinu
(Velký knižní čtvrtek, nakladatelství Argo)
Moje kamarádka Terka by mi jistě neodpustila, kdyby se v tomto seznamu Pád Gondolinu neobjevil. I téměř po 50 letech od smrti autora, vychází v Čechách jeho nová kniha, která zase o něco doplňuje skvělý svět, který pan Tolkien stvořil. Na editaci knihy se podílel syn autora, Christopher Tolkien. Pád Gondolinu pojednává o boji dvou nesmiřitelných mocností: Morgotha, který je vtělením zla, a Ulma, Pána vod, který je druhým nejmocnějším z božských Valar. Příběh je další z nedokončených příběhů pana Tolkiena a díky velkému úsilí jeho syna se tak čtenáři dostává do rukou opět něco nového, čtivého a zajímavého... 

A jaké knihy se chystáte číst na podzim vy? Zaujala vás nějaká z knih? Určitě napište dolů do komentářů! 😉

Mohlo by se Vám také líbít

0 komentářů

Děkujeme za Váš komentář! ;-)

Tiráž

KAFÁRNA - literární blog
Městská knihovna Benešov
Malé náměstí 1700
Benešov 256 01
M: kafarna@knihovna-benesov.cz
Odpovědná osoba: David Veselý
Korektura blogu: Ing. Hana Zdvihalová

Prohlášení

Obrazový materiál knih používáme ze stránek Knižního klubu, Databáze knih, popřípadě z vlastních zdrojů.
Na veškerý obrazový materiál se vztahují autorská práva a je zakázáno jejich šíření bez písemného souhlasu autora blogu KAFÁRNA nebo ředitelky MKB!