KNIŽNÍ TIPY | Světoví autoři, kteří stojí za přečtení #1

23.2.20

V současné době je trendem, že knihy může psát každý. A je to fakt, protože na světě jsou autoři, kteří si získají přízeň milionů čtenářů už po vydání svého prvního románu (příkladem je toho třeba autorka Dívky ve vlaku Paula Hawkins). Pak tu jsou ale autoři, kteří nezabodují a po svém „trapasu“ zamíří do ústraní a na jejich knihu se mnohdy rychle zapomene. V současné době máme ve světové literatuře řadu autorek, které by se daly charakterizovat jako „mamky od plotny“, domácí hospodyňky, manželky bohatých manažerů, prostě osoby, které se nudí a rozhodnou se napsat nějaký (ve velké většině) thriller. Někdy se povede, někdy ne.


Jaké světové autory Vám doporučuji, abyste si přečetli? Tady je první pětice těch dobře píšících autorů a autorek!

Gillian Flynnová
Autorka dnes už proslulé Zmizelé, je považována za průkopnici deníkových thrillerů s překvapivými zvraty, kde se kombinuje vyprávění jednotlivých postav příběhu. Autorka debutovala knihou Ostré předměty (které byly přeneseny do televizní podoby jako seriál). Skutečnou slávu jí ale přinesla v roce 2012 Zmizelá, šlo o literární senzaci, kterou četl každý. Kniha byla plná neuvěřitelných zvratů a dva roky po svém vydání se příběh dočkal filmového zpracování. Autorka od té doby píše další knihy, které jsou stejně kvalitní jako právě příběh o tajemném zmizení Amy Dunnové.

Louise Pennyová
Kanaďanka Louise Pennyová si svým stylem psaní získá srdce milovníků knih od Agathy Christie, protože celá série případů inspektora Gamache je zasazena do tohoto duchu. Série jejich knih láme ve světě rekordy a v Česku má tato autorka také velkou čtenářskou základnu. S její sérií jsem se poprvé setkal v roce 2014, kdy jsem si přečetl knihu Nejkrutější měsíc. Mám zatím přečtené její čtyři knihy, a protože se jedná o velmi plodnou autorku, knih u nás vyšlo již deset! Příběhy jsou psány velmi svižně, přesto si přejete, aby příběh jen tak neskončil. Kombinace dobré detektivky, francouzské přírody a dobrého jídla dělají příběhy paní Pennyové takové, jaké jsou!

Jojo Moyesová
Autorka knihy Než jsem tě poznala nebo Život po tobě je známá po celém světě. A když ne kvůli knihám, tak určitě díky filmu. Jojo je tou autorkou, která si žije poklidný život, čas od času napíše nějakou knihu, ale pokud byste s ní hovořili, nepomysleli byste si, že se jedná o bestsellerovou světovou autorku. Milá, pozitivní a taktní žena. Její texty zná řada lidí, v Česku vyšla řada jejich románů – od knihy Než jsem tě poznala po knihu Stříbrná zátoka. Styl, jakým paní Moyesová píše je vytříbený, sedne mnoha lidem a málo kdo její knihy odloží, protože by jej nebavily.

Stephen King
Lidé se bojí rádi a knihy tohoto autora jsou důkazem, že horor je skvělý žánr a fantazii se meze nekladou. Pan King dokáže napsat kvalitní horor s prvky fantazy a například jeho kniha To nebo Řbitov zviřátek jsou naprosto dokonalé a nic je nepředčí. Samozřejmě Osvícení je tou knihou, u které vám bude tuhnout krev v žilách a stránky budete doslova hltat. Filmy podle jeho knih jsou dokonalé – To si zamilujete, kultovní Osvícení vás dostane a Řbitov zviřátek si oblíbíte. Mně se osobně velmi líbila krátká povídka Kouzelná skříňka pro Gwendy nebo Pod kupolí.
Jaká kniha od pana Kiga se líbí Vám?

Lars Kepler
Dnešní knižní článek zakončím proslulou dvojicí Lars Kepler alias manželi Ahndorilovými. Tato dvojice vstoupila do knižního světa knihou Hypnotizér. V každé ze svých knih se snaží poukázat na nějaký světový problém, ať už to je týrání dětí nebo vraždy zvířat. Jejich příběhy jsou vypilované do posledního detailu a jejich hlavní vyšetřovatel, Švéd Joon Linna je úžasný! Jejich příběhy mají výbornou gradaci, zaujmou od první stránky a často Vás mile překvapí, jaká témata se v knihách řeší. Vše podtrhává výborný popis a brilantní rozuzlení každého případu!
Co vy a Lars Kepler? Jaká je Vaše nejoblíbenější kniha ze série?

Tak to byla první pětice autorů, kteří stojí za přečtení! Napište mi do komentářů, o jakých dalších autorech byste chtěli slyšet! Budu rád za jakoukoli zpětnou vazbu!

Mohlo by se Vám také líbít

0 komentářů

Děkujeme za Váš komentář! ;-)

Tiráž

KAFÁRNA - literární blog
Městská knihovna Benešov
Malé náměstí 1700
Benešov 256 01
M: kafarna@knihovna-benesov.cz
Odpovědná osoba: David Veselý
Korektura blogu: Ing. Hana Zdvihalová

Prohlášení

Obrazový materiál knih používáme ze stránek Knižního klubu, Databáze knih, popřípadě z vlastních zdrojů.
Na veškerý obrazový materiál se vztahují autorská práva a je zakázáno jejich šíření bez písemného souhlasu autora blogu KAFÁRNA nebo ředitelky MKB!