ROZHOVOR | Knihy mě provází celým životem, říká Hana Zdvihalová

15.2.20

Milí čtenáři,
dnešní rozhovor (na KAFÁRNĚ v pořadí druhý) bude s osobou, která vede celou naši knihovnu a díky ní může vůbec tento projekt literární KAFÁRNY existovat! Skvělá osoba a milovnice knih, která o nich píše na svém Instagramu. Jaké knihy Vám doporučí ředitelka knihovny Ing. Hana Zdvihalová? Jaké byly její TOP knihy loňského roku? A jaká kniha byla naopak tou „nejhorší“? Dozvíte se v rozhovoru!

Ing. Hana Zdvihalová
Od října 2019 ředitelka Městské knihovny Benešov. Žena, která miluje čtení knih a přečte téměř vše, co se jí dostane pod ruku. Osoba se skvělými nápady, která se nebojí dát šanci projektům a akcím v naší knihovně a díky které mohla KAFÁRNA vzniknout…

1) Jaké bylo Vaše vysněné povolání v dětství? Chtěla jste pracovat v knihovně (obecně s knihami) nebo Vás to jako malou táhlo jinam?
Knihy mě provází celým životem, ale v souvislosti s povoláním jsem o tom v dětství určitě nepřemýšlela. Myslím, že jsem chtěla být, jako spousta jiných dětí, učitelkou.

2) Máte při své funkci čas na čtení? A kolik knih ročně přibližně přečtete?
Můj názor je takový, že kdo chce číst, vždycky si čas najde – stačí vyměnit sledování televize nebo dobu strávenou na mobilu za čas u knihy. Takže ano, na čtení si čas vždycky najdu. V loňském roce jsem přečetla více jak 80 knih, což považuji za úspěšné.

3) Jaký je Váš oblíbený žánr knih? Jaký naopak ráda nemáte?
Oblíbených žánrů mám několik – baví mě thrillery, detektivky, ale i cestopisy, občas autobiografie. Jako oddychovka jsou dobré knihy young adult nebo romantické knihy, zkrátka čtu to, co mě něčím zaujme.
Prakticky vůbec nečtu sci-fi a fantasy.


4) V letošním roce vyjde opět hromada nových knih. Je nějaká, na kterou se opravdu hodně těšíte?
Ediční plány příliš nesleduji, zajímám se až o knihy, které už vyšly.

5) Jaké nejlepší knihy jste v loňském roce přečetla?
Mezi ty, které jsem v loňské roce přečetla a které se mi fakt líbily patří např. Veselí, Nejlepší víkend, Hlas kukačky, Tiché roky, Stojednaletý stařík, Krvavé jahody, Zavátá sněhem, Kaštánek, Vděk, To nejlepší v nás…

6) Zmínila jste se, že vůbec nejlepší knihou za loňský rok, kterou jste přečetla je Vděk od francouzské spisovatelky Delphine de Vigan – proč zrovna on?
Je to krásný a dojemný příběh, který dokáže člověka velmi zasáhnout. Ač se jedná o situaci z běžného života, o to víc si uvědomíte, že kdokoliv z nás může zažívat do samé jako hlavní hrdinka. Navíc obálka knihy je moc pěkná.


7) Jaká kniha se Vám v poslední době vůbec nelíbila?
Co mě vůbec nenadchlo, je například Tapetář (i přesto, že kniha získala v roce 2019 Literární cenu Knižního klubu) nebo povídková kniha Žít jako single.

8) Vybíráte si knihy na čtení podle obálky?
Nejen podle obálky, ale také podle toho, jak o ní mluví a píše čtenářská veřejnost – bez ohledu na to, zda je kritika kladná nebo záporná.

9) Kdybyste si mohla vybrat a jeden den žít jeden literární příběh, který by to byl?
Určitě nějaký pohádkový příběh, protože v pohádkách vždycky všechno dobře dopadne.


10) Myslíte si, že naši městskou knihovnu navštěvuje hodně lidí? Chystá se na letošek nějaká novinka nebo úprava v knihovně?
V poměru k počtu obyvatel není počet uživatelů úplně malý, ale stále jsou tu lidé, kteří do knihovny nechodí.  My se neustále snažíme vymýšlet nové akce a nové aktivity právě i pro ty, kteří k nám běžně nezavítají.

Knihovna už dávno není pouze místo, kam si někdo přijde půjčit knihu, ale stává se komunitním a vzdělávacím centrem. S tím souvisí také novinky a aktivity, které pro veřejnost připravujeme:
Máme v plánu několik přednášek, např. za několik dní nás čeká Příběh šperků baronky Ulriky von Leventzow, další týden se vydáme Po stopách blahoslaveného Hroznaty na Benešovsku, neopominutelné jsou pořady s hudebním kritikem Jiřím Černým, v březnu zažijeme Noc s Andersenem, vyzkoušíme si swap, připravujeme semínkovnu, pro velký úspěch si zopakujeme Jak sestavit rodokmen, spolupracujeme s dobrovolníky, budeme opět prodávat knihy a nesmíme opomenout ani zapojení se do oslav 800 let od první písemné zmínky o městě Benešov.

Doporučuji tedy sledovat naše webové stránky, Facebook nebo Instagram, kde budou postupně doplňovány informace o všech připravovaných akcích. 


Doufáme, že se Vám rozhovor s paní ředitelkou líbil a získali jste nějaké tipy na zajímavé knihy! Do komentářů nám napište Vaše náměty na osoby, se kterými byste si rádi nějaký rozhovor u nás v KAFÁRNĚ přečetli! 😉

(Fotografie: Ing. Hana Zdvihalová)

Mohlo by se Vám také líbít

0 komentářů

Děkujeme za Váš komentář! ;-)

Tiráž

KAFÁRNA - literární blog
Městská knihovna Benešov
Malé náměstí 1700
Benešov 256 01
M: kafarna@knihovna-benesov.cz
Odpovědná osoba: David Veselý
Korektura blogu: Ing. Hana Zdvihalová

Prohlášení

Obrazový materiál knih používáme ze stránek Knižního klubu, Databáze knih, popřípadě z vlastních zdrojů.
Na veškerý obrazový materiál se vztahují autorská práva a je zakázáno jejich šíření bez písemného souhlasu autora blogu KAFÁRNA nebo ředitelky MKB!