Nejlepší knihy roku 2020

4.1.21

V roce 2020 jsem opět přečetl řadu skvělých knih. Sice to byl rok, který byl ve znamení povinné maturitní četby, ale i tak jsem si našel čas na mé oblíbence a četl jsem, co to dalo. Když jsem se koukal na Databázi knihy, ohromilo mě, že jsem přelouskal přes stovku knih! Hodně velký úspěch. Něco z toho samozřejmě byly studijní texty do školy, ale i to se počítá. Opět jsem se snažil vybrat mých TOP 10 děl, které jsem v minulém roce přečetl! Třeba Vás inspirují a navnadí na přečtení!

* * * * *


Nevítaný host od Shari Lapena
Tohle je taková ta detektivka, která Vás ohromí, nadchne a nebudete moci přestat číst. Knihy od této autorky mám velmi rád, vždy si u nich odpočinu a tato mrazivá krimi nebyla výjimkou. Shari Lapena dokázala napsat vypilovaný komorní příběh á la Agatha Christie, který se odehrává v uzavřeném hotelu a skupinka lidí pomalu vymírá. Vrah je mezi nimi a oni se snaží v horském hotelu přežít. Závěr byl úžasný a já na něj koukal s otevřenými ústy. Je to takový ten příběh, který přečtete za den, a ještě hodně dlouho na něj budete myslet, protože je to prostě strašně moc dobrý! 

Rekonstrukce od Viktorie Hanišové
Letos jsem objevil hodně dobrých příběhů od českých autorů. Rekonstrukce je příběhem o hledání pravdy a pátrání v minulosti. Paní Hanišová napsala dokonalou prózu, při jejímž čtení tuhne krev v žilách a čtenář se snaží pochopit, co matku vedlo k takovému hroznému činu. Vše je zasazené do prostředí Prahy, vypilované jsou dialogy, ale i vnitřní pochody protagonistky Elišky, která se snaží dopátrat toho, proč její matka zabila jejího mladšího bratra a poté i sebe. Kniha, která Vás odrovná, vnitřně rozerve a budete o ní muset neustála přemýšlet a nebude výjimkou, že si ji přečtete vícekrát! Opravdu skvělá novelka, která je silná a temná…

Ostré předměty od Gillian Flynnové 
Po shlédnutí skvělého seriálu s Amy Lou Adamsovou v hlavní roli, jsem si okamžitě chtěl přečíst tuto knihu! Gillian Flynnová je autorkou kultovní Zmizelé, kterou zná mnoho lidí po celím světě. Ostré předměty jsou ale jiné. Příběh jednoho amerického městečka, kde se stala nejedna vražda. Pro mladou chicagskou reportérku Camille Preakerovou, která ve Wind Gap vyrůstala, je takový případ vítaným sólokaprem. Ovšem, ona se vrací na půdu, která jí není ani trochu příjemná. Ubytovává se u své matky Adory, která není zrovna nadšená jejím návratem. Camille postupně zjišťuje, že její rodné město se vůbec nezměnilo a ona musí bojovat nejen s matkou a nevlastní sestrou, ale i se svými démony. Příběh Vás zasáhne, nedá Vám spát a z rozuzlení celého příběhu Vám bude běhat mráz po zádech! 

Foukneš do pěny od Radky Třeštíkové
Tohle byla taková velká dobrota. Jednoduše laděný příběh o cestování a životních trablích hlavní hrdinky Vladěny. Začátek knihy je sice mírně chaotický, přesto napsala Radka Třeštíková opět skvělou knihu o vnitřních pocitech, beznaději i radosti. Kniha byla lehká, příjemná a četla se sama a od půlky jsem si ji zamiloval. Příběhy této autorky mám rád, všechny jsou nějak osobní, osloví Vás a odpočinete si u nich. Vladěna cestuje ve svém elektromobilu po Evropě, zažívá každodenní situace, jež jsou úsměvné a pobaví Vás. Je to ten typ novelky, ve které se stále něco děje, čtení Vás baví a po náročném dni si skvěle odpočinete! Je to ale i dílo, kde slovo sex není tabu a o lechtivé pasáže zde nouze není… 

Kdo o tom ví? od Lesley Kara
Dlouho jsem se rozhodoval, zda na mém seznamu bude Fáma nebo druhá knížka autorky. Nakonec jsem vybral tu druhou, jelikož mi přišla o chlup lepší a zajímavější. V tomto díle si vzala autorka na paškál téma alkoholismu a přenesla ho na papír skutečně velmi povedeně. Opět se dostáváme do přímořského městečka Flinstead, kde na obyvatelích nezůstane nit suchá. Hlavní hrdinka Astrid Phelpsová se snaží vyléčit ze své závislosti na alkoholu, navštěvuje sezení Anonymních alkoholiků a seznamuje se s místním sympatickým mladíkem Joshem. Ovšem, její minulost je k ní nelítostná a ona se kromě alkoholu musí vypořádat i s démony, které ji zužují. Bravurně napsané a čtivé, něco, co přečtete během odpoledne a ani nevíte jak! 

Předčítač od Bernarda Schllinka
Tak tohle byla přesně ta Odeonka, která Vás zasáhne a pohladí po duši zároveň. Romanticky laděný příběh z poválečného Německa o lásce mezi starší ženou, která má tajemství a mladým hochem. Novelka se může někomu zdát až moc přitažená za vlasy, ale po dočtení každý zjistí, že tento text má silnou stránku, která je krásná. V Předčítači najdete všechno; zvraty, napětí, romantiku a lásku! Bernarda Schllinka jsem předtím neznal a nikdy o něm ani neslyšel a docela mě to mrzí, protože Předčítač mi otevřel oči a po shlédnutí filmu s Kate Winslet jsem si tento silný příběh zamiloval! Celé je to napsáno velmi čtivě takovým tím dobrým jazykem, který si zamilujete! 

Oživlý kámen od Louise Pennyové
Detektivky s inspektorem Gamachem mám opravdu rád a každý rok si jeden díl z této série od kanadské autorky přečtu! Inspektor Armand Gamache je takový novodobý Hercule Poirot, který vyřeší každý, i sebe víc zapeklitý případ. Oživlý kámen je zasazen do hotelového prostředí a my se zde setkáváme s dobře známými hrdiny z vesničky Three Pines. Autorka ani počtvrté nezklamala a napsala napínavou detektivku, která ohromí, překvapí a nezklame. Rozuzlení Oživlého kamene bylo fantastické a dechberoucí a člověk v poslední části knihy zjistí, jak vše prosté vlastně je! Knihy této autorky se pomalu odvíjí, vše je laděné do pohodové atmosféry a nechybí ani hromada jídla. Tohle je pro mě takové to guilty pleasure, které si vždy vychutnám přes víkend! 

Věci, na které nastal čas od Petry Soukupové
Pro mě neznámá autorka, pro mnohé bohyně – tak by se dala charakterizovat Petra Soukupová. Její nejnovější knihy – román v povídkách – je vypilovaná do posledního detailu. Jedná se o povídky z manželství jednoho páru, který zažívá spousty úskalí, postupně se narodí dvě děti a oba manželé procházejí jistou krizí. Autorka vše napsala velmi přesně, nápaditě a originálně; krátké povídky jsou jako dělané na dlouhé večery, jsou plné pravdivých momentů, kterými si prošli zřejmě mnozí. Jazyk, kterým Petra Soukupová píše, je úsporný a lehký, přesto velmi originální a dokáže Vás zaujmout. Tuto knihu povídek zhltnete jako malinu, ani nevíte jak a budete si říkat, jak jste ji mohli tak rychle dočíst! 

Zpověď kleptomanky od Florence Noiville
Odeonka z francouzského prostředí, kde je ústředním tématem kleptomanie a její problematika. V příběhu se setkáváme s ženou Valentinou, která touto chorobou trpí již od mládí a není to ojedinělý případ v její rodině. Postupně se dostává do různých problémů a potyček se zákonem. Na knize se mi líbilo, že reflektuje současnou francouzskou společnost, výborně jsem se u jejího čtení bavil a nad nějakými situacemi jsem se dokonce musel pousmát. Je to skutečně výborná Odeonka, kterou si zamilujete od první strany, budete prožívat společné situace s Valentine a na závěr Vám i spadne brada, protože zvrat v knize je velmi povedeně vykonstruovaný! Je to lehké, svěží a půvabné! 

Modlitba za Černobyl od Světlany Alexandrovny Alexijevičové
Mou TOP desítku přečtených knih zakončuji Modlitbou za Černobyl. Snad nikdy v životě jsem nečetl něco tak silného, nepříjemného a subjektivního. Rozhovory, výpovědi a monology svědků černobylské nehody zachytila běloruská spisovatelka a laureátka Nobelovy ceny za literaturu opravdu bravurně! V příběhu se postupně setkáváme s nejrůznějšími postiženými a jejich výpověďmi z oné osudné noci. Světlana Alexijevičová dokázala poskládat mozaiku událostí, která vše velmi přesně reflektuje a při čtení Vám budou téct slzy a ježit se chlupy na těle. Knihu jsem četl na letní dovolené a dodnes na ni vzpomínám. Ihned po dočtení jsem také musel shlédnout seriál, který byl velmi povedený. Není to rozhodně čtení pro každého; je to velmi silné, hořké a temné, zato pravdivé a výstražné…







Mohlo by se Vám také líbít

1 komentářů

  1. Zajímavá knižní databáze. Taky přemýšlím, že sestavím nějaký svůj žebříček top knih. Ale asi bych neudělal to nejlepší za poslední rok, ale to nejlepší za celý život. Ono málo kdy čtu knihu hned v ten rok, kdy vyjde. :) Přeci jenom člověk dohání resty, protože má člověk spoustu restů. :)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš komentář! ;-)

Tiráž

KAFÁRNA - literární blog
Městská knihovna Benešov
Malé náměstí 1700
Benešov 256 01
M: kafarna@knihovna-benesov.cz
Odpovědná osoba: David Veselý
Korektura blogu: Ing. Hana Zdvihalová

Prohlášení

Obrazový materiál knih používáme ze stránek Knižního klubu, Databáze knih, popřípadě z vlastních zdrojů.
Na veškerý obrazový materiál se vztahují autorská práva a je zakázáno jejich šíření bez písemného souhlasu autora blogu KAFÁRNA nebo ředitelky MKB!