KNIŽNÍ TIPY | Jarní novinky, které zaujmou

29.5.20

V poslední době vyšlo opět ohromné množství knih, které by si určitě měly zasloužit Vaši pozornost! Jedná se hlavně o překladovou beletrii a knihy, které jsou v zahraniční velmi populární a obsadily nejvyšší místa žebříčků! Nějaké z nich jsem četl, na nějaké se určitě v pomaturitním období chystám! Opět zde vybírám pětici knih, které by Vám neměly uniknout. Pokud ale máte jiné tipy na knihy, které by si ostatní měli přečíst, napište jejich názvy do komentářů! I my budeme rádi za nějaké nové #kniznitipy


Svědectví | Margaret Atwood
Když se za Fredovou na konci Příběhu služebnice zabouchly dveře dodávky, neměli čtenáři ani ponětí, zda ji čeká svoboda, vězení, nebo smrt. Ale kdo si počkal, ten se po pětatřiceti letech napětí dočkal Svědectví
Ano, čtete dobře! Pokračování Příběhu služebnice je po neuvěřitelných pětatřiceti letech na pultech knihkupectví. Někteří si mysleli, že žádné pokračování nebude. Autorka však po vydařeném seriálu sedla ke stolu a napsala fenomenální druhý díl, který je podle zahraničních kritiků skvělý jako ten první! Margaret Atwoodová pokračuje v příběhu Gileádu více než patnáct let poté, co June zmizela neznámo kde, a rozvíjí ho ve zdrcujících výpovědích tří ženských hrdinek. Autorka za toto úžasné dílo právem vyhrála prestižní Bookerovu cenu.


V Caracasu bude nejspíš stále tma | Karina Sainz Borgo
Kniha, kterou v poslední době čtu a jsem z ní strašně nadšený. Komorní příběh nás zavádí do Venezuely, která je na pokraji ekonomického krachu a zuří zde boj všech proti všem. Napínavý komorní příběh začíná pohřbem matky, s níž hlavní hrdinka Adelaida prožila celý život a ke které ji pojila silná citová vazba. Svobodná, bezdětná, osamělá čtyřicátnice je náhle úplně sama. Ke všemu ji z jejího bytu i života vyhodí provládní komando. V tu chvíli začíná Adelaidin boj o přežití.
Novela v sobě kloubí napětí, strach a tužby hlavní hrdiny, vše se velmi povedeně mísí se skutečnými událostmi, které se v jihoamerické zemi dějí. V Caracasu bude nejspíš stále tma vypráví příběh ze současné Venezuely. Autorka se nebojí popisovat kruté události i praktiky nynějšího režimu a ukazuje tak světu pravdu!


Kavárna U Anděla | Marie Lamballe
Příběh nám už dobře známé německé prozaičky Anne Jacobsové alias Marie Lamballe, nás tentokrát zavádí do Německa, do jedné kavárenské dynastie na přelomu 20. století. Mladá Hilda sotva dokáže uvěřit svému štěstí; válka skončila a kavárna U Anděla zůstala jako zázrakem ušetřena. Přes všechny překážky chce Hilda tento rodinný podnik s bohatou tradicí opět učinit skvělým místem pro setkávání významných osobností, čímž byl proslulý dříve. Mladý mír však již brzy zkalí první konflikty.
V knize se setkáváme pro čtenáře s typicky dobrým stylem spisovatelky, vše doprovází jemná zamilovaná linka a úžasné vyprávění a líčení každodenních událostí. Tento příběh je i okořeněn o záhadu v podobě tajemné sestřenice Luisy. Bude mít Kavárna U Anděla stejný úspěch jako Panský dům či Venkovské sídlo?


Jeden z nás | Shari Lapena
Ostřílené autorce Shari Lapena vychází v Česku již čtvrtá kniha, která je stejně tak dobrá jako Manželé odvedle nebo Nevítaný host.
Udržet tajemství mezi sousedy, kde každý každého zná, může být těžké. Vražedně těžké… Ovzduší na poklidném newyorském předměstí, kde jsou k sobě všichni milí a vstřícní, rozvíří anonymní dopis zanechaný v jednom z domů. „Omlouvám se. Můj syn se k vám nedávno vloupal. A nejen k vám.“ Čí je to syn? A co mohl odhalit?
Už z anotace mrazí a jedinečná Shari Lapena opět ukazuje světu, že ona umí napsat dobrý, strhující thriller, u kterého se budete bát, budete ho hltat po několika stránkách a stejně nebudete mít dost! Skvělý psychothriller od osvědčené autorky vyšel tento týden a je zatraceně dobrý!


Úzkosti a jejich lidé | Fredrik Backman
Švédský autor vtipných, leč smutných příběhů Fredrik Backman, přináší do Čech novou knihu, která se (podle zahraničních i českých kritiků) řadí mezi jeho nejpovedenější a nejvtipnější. Ona už sama obálka tomu nasvědčuje!
Úzkosti a jejich lidé je naprosto bláznivá komedie o skupince rukojmích zajatých při prohlídce bytu. Neúspěšný bankovní lupič se uvnitř zamkne s přehnaně nadšeným realitním makléřem, dvěma morousy závislými na nákupech v IKEA, jedním potměšilým multimilionářem, smutnou starou paní, ženou v pokročilém stadiu těhotenství, otravným chlápkem a králičí hlavou.
Kniha v sobě kloubí každodennost, vtip, smutek, ale hlavně i slzy – slzy smíchu! Vždy jsem se u knih tohoto Švéda pobavil a myslím, že jeho nová novela bude stejně taková! I když znám lidi, kteří autorův humor nemusí, věřím, že tato kniha si najde své příznivce!

Mohlo by se Vám také líbít

0 komentářů

Děkujeme za Váš komentář! ;-)

Tiráž

KAFÁRNA - literární blog
Městská knihovna Benešov
Malé náměstí 1700
Benešov 256 01
M: kafarna@knihovna-benesov.cz
Odpovědná osoba: David Veselý
Korektura blogu: Ing. Hana Zdvihalová

Prohlášení

Obrazový materiál knih používáme ze stránek Knižního klubu, Databáze knih, popřípadě z vlastních zdrojů.
Na veškerý obrazový materiál se vztahují autorská práva a je zakázáno jejich šíření bez písemného souhlasu autora blogu KAFÁRNA nebo ředitelky MKB!