Z KNIŽNÍHO SVĚTA | Čeští knižní bloggeři #1

23.5.20

Milí kafárenští čtenáři! 
Po sérii několika recenzí a rozhovorů jsem si řekl, že by to chtělo nějakou změnu. Proto Vám přináším článek ze série Z knižního světa a dnes na téma Čeští knižní bloggeři... Přesněji, dnes zaměřeno na bloggerky. ;-)  


Na YouTube nebo Instagramu vystupuje hodně zajímavých a dobrých bloggerů a bloggerek, kteří dávají každý den zajímavé a úžasné tipy na knihy! Já sám sleduji hodně z nich, a proto jsem si říkal, že by nebylo úplně od věci Vám nějaké ty osvědčené a hlavně dobré bloggery ukázat! Vybral jsem si pro Vás (zatím) pět influencerů, které stojí za to sledovat; každý den dávají hodnotné názory na knihy, recenze a na svých instagramových stories mnohdy doporučují hodně zajímavé novinky! Do komentářů nám určitě napište i Vaše tipy na bookstagramery, které sledujete! Budeme rádi, když začneme sledovat nějaké nové tváře! 

Lucie Zelinková | @luciezel
Lucka je jednou z tváří marketingu knihkupectví Luxor a Euromedia Group. Ročně přečte hodně knih (v rozhovoru pro DVTV přiznala, že je to v řádu až dvou stovek). Na svůj instagramový profil dává nejrůznější tipy na hodnotné knihy, které Vás budou dozajista bavit. Každý den zveřejní několik fotek a už jen při procházení jejího účtu, máte chuť nějaké to knihkupectví hned navštívit a vykoupit ho! Je také jednou z autorek knižních podcastů Ženy v literatuře, který můžete poslouchat např. na Spotify! Kombinace knih a kávy jí není rozhodně cizí a její fotky a feed si zamilujete již při první návštěvě! 


Jana Benešová | @janebenesova
Pokud máte rádi kombinace kávy a knih, zpozorněte! Jana Benešová, se kterou jsme v říjnu vedli pro KAFÁRNU rozhovor, tuto kombinaci miluje a nedala by na ní dopustit! Prostřednictvím dokonalé fotky Vám doporučí knihu, která je zrovna IN, ale doporučí Vám i starší literaturu. Když něco doporučí, je to většinou vážně pecka a nestane se, že byste sáhli vedle. Miluje Malý život a ságu Geniální přítelkyně, nedá dopustit na Harryho Pottera nebo Amerikánu či Kinga. Čtení světové literatury prokládá českými autory a její fotky jsou prostě dokonalé a famózní! Jen se podívejte na její Instagram! Určitě si zaslouží Vaši pozornost! Pro více tipů na knihy navštivte i její blog What Jane Read! ;-) 


Irenka z Knihánkova | @knihankov
Samozřejmě zde musím zmínit jednu z průkopnic českého booktube! Úžasnou a milou osobu Irenku z kanálu Knihánkov! Kdo Irenku nesleduje, ani neví, co pravý booktube je! Irenka je vážně úžasná bloggerka, která natáčení dělá celým svým srdcem. Když máte špatnou náladu, stačí si pustit jedno její video a nálada se hned změní k lepšímu! O knihách dokáže dlouho a s pořádným zaujetím mluvit. Na YouTube je již řadu let a její videa jsou pořád skvělá. Navíc, Irenka není sama z rodiny, kdo natáčí, a tak se občas na YouTube objeví video s její maminkou nebo babičkou a jejich oblíbenými knihami. Určitě se na její kanál podívejte! Na Instagramu kombinuje knihy a svou lásku k pejskům a sledovat můžete i její maminku, která dává hodně dobré tipy na knihy! 


Míša z Radši knihu | @radsi_knihu
Dvacetičtyř letá Míša má svůj vymazlený instagramový účet Radši knihu, který Vás zaujme při prvním prokliknutím! Krátké a trefné recenze, jež jsou doplněné o skvěle vypadající fotky a ten feed, o něm raději ani nemluvím! Míša má na starosti bloggery v Albatros Media, studuje ČVUT a miluje avokáda, která taky pěstuje (mimochodem, na jejím YouTube jsou návody, jak na to)! Zaměřuje se hlavně na knihy pro mladší čtenáře (takže fantazy, sci-fi a sem tam nějaká detektivka nebo thriller). Pokud ale nevíte, co byste zrovna chtěli číst, její profil Vás určitě přinutí si něco vybrat! A jen tak na okraj, Míša vyhrála HumbookAwards – Knižní influencer roku 2019, takže záruka kvality je jasná! 


Hana Zdvihalová | @hanka_is_reading
Musím zde zmínit i instagramový účet naší paní ředitelky, která má za letošek přečteno už neuvěřitelných třiapadesát knih! Neskutečné! Jak sama paní ředitelka tvrdí: „Nepotřebuji televizi, ale spoustu knih kolem sebe“. Na svém profilu recenzuje starší knihy, ale i novinky – detektivky, romantické knihy, českou literaturu – vybere si zkrátka každý! Každá fotka na účtu obsahuje i recenzi, která je skvěle napsána. Sám se na tomto profilu inspiruji při výběru knih a co je nejpodstatnější, většina knih na profilu paní ředitelky je dostupná v naší knihovně, takže paráda! Běžte se rychle podívat, vyberte si nějakou knihu, ať máte, co o prázdninách číst! Vřele tento profil doporučuji!


Slovníček pojmů k článku:
  • influencer/ka = člověk, který ovlivňuje významné množství lidí
  • feed = (jednotný) vzhled účtu na Instagramu nebo jiné sociální síti
  • booktube = spojení slov book a YouTube (knižní YouTube kanál)
  • podcast = zvukový záznam na internetu, který se dá stáhnout a poslouchat zdarma

Mohlo by se Vám také líbít

0 komentářů

Děkujeme za Váš komentář! ;-)

Tiráž

KAFÁRNA - literární blog
Městská knihovna Benešov
Malé náměstí 1700
Benešov 256 01
M: kafarna@knihovna-benesov.cz
Odpovědná osoba: David Veselý
Korektura blogu: Ing. Hana Zdvihalová

Prohlášení

Obrazový materiál knih používáme ze stránek Knižního klubu, Databáze knih, popřípadě z vlastních zdrojů.
Na veškerý obrazový materiál se vztahují autorská práva a je zakázáno jejich šíření bez písemného souhlasu autora blogu KAFÁRNA nebo ředitelky MKB!