ROZHOVOR | Nemám rád povinnou četbu a zastávám názor, že děti by měly číst to, co chtějí, říká David Veselý

8.6.20

Autorka rozhovoru: Ing. Hana Zdvihalová, ředitelka MKB

Milí kafárenští čtenáři!
Určitě Vás už několikrát napadlo, kdo stojí za projektem našeho blogu KAFÁRNA a jak takový projekt vůbec vznikl a vzniká. Proto jsem se rozhodla vyměnit role a vyzpovídat autora blogu, Davida Veselého. Proč tedy KAFÁRNA? A jaký vztah má David Veselý ke knihám? Více se dozvíte v našem novém rozhovoru.

David Veselý
Autor projektu KAFÁRNA, který věnuje volný čas čtením dobrých knih, pitím kávy či vína nebo výletům s přáteli. Milovník detektivek od Agathy Christie a knih od Delphine de Vigan či Joanne Rowling. Student posledního ročníku gymnázia, který dříve působil jako šéfredaktor dukelského školního časopisu. Autor několika povídek, tak trochu sarkastická osoba, která nedá dopustit na výlety po Praze…

„Nemá se doufat, že se svět změní, protože svět je daleko silnější než my.“

1) Dobrý den, Davide, první otázka na Vás je více než jasná. Jak vznikla myšlenka založit literární blog?
Myšlenka na založení literárního blogu pro Městskou knihovnu byla v mé hlavě již dlouho. Knihy mě zajímají celý život, čtení mě baví a sám blogguji již od roku 2014. Pracoval jsem téměř dva roky v jednom knihkupectví v Benešově, kde se ke mně nezachovali zrovna vlídně a já věděl, že práce, kterou dělám, by mě měla bavit a že asi není dobře, když mou práci řídí „nekompetentní osoba“ v podobě jedné brigádnice.

Svou práci jsem chtěl hlavně někam posunout a díky možnosti od Městské knihovny v Benešově se tak stalo. Chtěl jsem udělat koncept projektu, který by bavil všechny bez rozdílu věku a pohlaví a hlavní myšlenkou bylo ukázat dobrou a kvalitní literaturu všem čtenářům! Povedlo se? Myslím, že ano! KAFÁRNA funguje už tři čtvrtě roku a pořád se zdokonaluje!

2) Proč zrovna název KAFÁRNA?
Název jsme vymysleli spolu s vedoucí dětského oddělení, paní Markétou Kalendovou. Bavili jsme se o tom, jak by se blog měl jmenovat a došli jsme k závěru, že knihy a káva patří neodmyslitelně k sobě. První nás napadla „literární kavárna“, ovšem tento název se hodně používá a my chtěli upoutat pozornost a ukázat, že jsme zkrátka in, proto jsme se nakonec rozhodli pro naši KAFÁRNU.

3) Spravujete KAFÁRNU sám nebo Vám s ní někdo pomáhá?
Z velké části KAFÁRNU spravuji sám; vymýšlím rubriky, články, shromažďuji informace a podklady, vymýšlím vzhled. Ale samozřejmě, abych vedl zcela sám něco tak velkého, jako je tento projekt, to by asi moc nešlo.

S korekturou webu mi pomáhá paní ředitelka Hanka Zdvihalová, která má se mnou ještě na starosti Instagram knihovny. Jsme téměř v každodenním kontaktu. Náměty pak dávají i sami čtenáři.

Každý měsíc zahajuji poradou s paní ředitelkou, kde si řekneme, co tento měsíc na KAFÁRNĚ bude, naplánujeme nějaké akce, já podávám zpětnou vazbu za minulý měsíc. Dále řešíme náměty na nové věci, které spadají do mé kompetence (takže kromě řízení blogu, i práce na Instagramu a dalších sítích).

4) Jaká je návštěvnost KAFÁRNY a jaká rubrika je nejčtenější?
Každý měsíc stránky blogu navštíví okolo 800 lidí (za letošní květen to bylo i 1500 lidí). Rozhodně nejčtenějšími rubrikami jsou rozhovory se zaměstnanci knihovny, dále pak recenze nebo knižní tipy. Pořád se ale snažíme vymýšlet další zajímavé rubriky a články, které by se Vám čtenářům, líbily!

5) S jakými dotazy a podněty se na Vás obrací čtenáři KAFÁRNY?
Nejčastěji to jsou náměty na články nebo tipy na knihy. Mnohdy to jsou dotazy na články (kdy vyjde další článek ze série apod.). Jsem rád, když čtenáři reagují na články a dávají mi zpětnou vazbu. Vidím pak, kam mám blog posouvat a co naopak dělat jinak. Jen škoda, že se čtenáři mnohdy bojí reagovat na článek v komentářích přímo na blogu.

6) Co Vy a knihy? Kolik knih ročně přečtete a jaký je Váš oblíbený žánr?
Knihy mě provázejí již od mala a první knihu jsem dostal v prvním roce. Nemám rád povinnou školní četbu a zastávám názor, že děti by měly číst to, co chtějí. Nucenou četbou se jim čtení akorát znechutí. Já sám ročně přečtu přes osmdesát knih různého žánru, převážnou část přečtených knih tvoří detektivky a psychologické thrillery. Miluji současnou světovou prózu a hlavně edici Světová knihovna od Odeonu.


7) Spolupracujete s nějakým vydavatelstvím a co taková spolupráce obnáší?
Momentálně spolupracuji s nakladatelstvím Odeon, který patří do koncernu Euromedia Group. Spolupráce trvá již 4 roky a jsem za ni ohromně rád!

Spolupráce obnáší to, že dostávám od nakladatele knihy na recenze, které jsou zdarma. Knihu musím přečíst, zrecenzovat ji a názor na ni poslat zpět nakladateli, knihu si samozřejmě smím ponechat. Dříve jsem ještě spolupracoval s nakladatelstvím Host, Albatros Media nebo Omega.

8) Připravujete na KAFÁRNĚ nějaké novinky? Jaké máte s KAFÁRNOU plány do budoucna?
Na KAFÁRNĚ se pár novinek samozřejmě chystá. 😉 Už ve středu 1. července spouštíme na Instagramu letní mini-projekt, který Vám ukáže knihovnu a její tváře zase trochu jinak. Dále připravuji koncept aktivit na příští rok, který by měl zahrnovat i besedy s českými autory.

Do budoucna bych chtěl projekt posunout i na YouTube a ukázat tak městu a návštěvníkům, že knihovna není jen tou institucí, kde se půjčují knihy. Chtěl bych ukázat, že ta naše knihovna jde s dobou a je tu i pro mladé lidi!

9) Máte před sebou studium na vysoké škole – promítne se Váš kladný vztah ke knihám do oboru, který budete studovat?
Myslím, že kladný vztah ke knihách se promítne do každého studia, a to nejen na vysoké škole. Chystám se studovat pedagogiku 2. a 3. stupně. Ještě přesně nevím, v jakém městě, jestli v Praze nebo v Budějovicích, to budu vědět až v červenci.  Každopádně, mé aktivity a vztah ke knihám se promítl už teď do přijímacího řízení, za což jsem velmi rád!

Chci studovat český jazyk v kombinaci s dějepisem nebo společenskými vědami, takže knihy v těchto oborech jednoznačně uplatním!

10) Obvyklá otázka na závěr – jakou knihu by si čtenáři KARÁRNY neměli nechat ujít? Co byste jim doporučil?
Knih vychází po karanténě celá řada! Hodně tipů je teď přímo tady na blogu! Velmi bych teď doporučil nového a velmi vtipného Backmana a jeho novou knihu Úzkosti a jejich lidé. Velmi populární je teď i Svědectví od Margaret Atwoodové, což je pokračování Příběhu služebnice. Pokud ale chcete sázku na jistotu, Delphine de Vigan je ta správná volba! Popřípadě Harry Potter, ten nezklame nikdy a nikoho!

Děkuji Davidovi za rozhovor, díky kterému jsme se dozvěděli spoustu informací nejen o KAFÁRNĚ, ale i o něm. Myslím, že většího nadšence pro knihy jsme si nemohli vybrat. 😊 
Davidovi samozřejmě přejeme mnoho úspěchů u maturity, a ještě více skvělých nápadů při tvorbě KAFÁRNY.

Mohlo by se Vám také líbít

0 komentářů

Děkujeme za Váš komentář! ;-)

Tiráž

KAFÁRNA - literární blog
Městská knihovna Benešov
Malé náměstí 1700
Benešov 256 01
M: kafarna@knihovna-benesov.cz
Odpovědná osoba: David Veselý
Korektura blogu: Ing. Hana Zdvihalová

Prohlášení

Obrazový materiál knih používáme ze stránek Knižního klubu, Databáze knih, popřípadě z vlastních zdrojů.
Na veškerý obrazový materiál se vztahují autorská práva a je zakázáno jejich šíření bez písemného souhlasu autora blogu KAFÁRNA nebo ředitelky MKB!