KNIŽNÍ TIPY | Podzim plný skvělých knih

6.9.20

Máme tu konec prázdnin, léto pomalu končí a já jsem si řekl, že bych měl po delší době sepsat nějaký článek v podobě knižních tipů. Přeci jen, ty večery se nám pomalu prodlužují a trávit večer s nějakou dobrou knihou je zkrátka příjemné. Už teď v září vychází řada dobrých knih, které jistě stojí za přečtení a já myslím, že se máte na co těšit! Zhruba v polovině září spustíme na Instagramu novou rubriku, tak doufáme, že knižních tipů budete mít od nás více než dost! Ale nyní už nějaké ty knižní novinky…


Nový Milan Kundera

Před pár dny na pulty knihkupectví dorazila Slavnost bezvýznamnosti; poslední francouzsky vydaný román českého spisovatele Milana Kundery. Já jsem se na tuto knihu ohromně těšil, jelikož Kundera je pro mě pan spisovatel a jeho prózy a eseje mám rád. Poslední Kunderův román je zvláštní, zvláštní v tom smyslu, že se v něm prolínají dvě reality a že spisovatel se tak nějak loučí se svými čtenáři. Příběh několika pařížských přátel, jejichž současná setkání v zahradách nebo na večírcích se snově prolínají se zasedáním Stalinova politbyra, je především Kunderovým zlehka a humorně napsaným loučením se s tématy, čtenáři a světem románu obecně. Pokud máte rádi tohoto spisovatele, určitě si Slavnost bezvýznamnosti přečtěte – je to skutečně dobrá kniha, která Vás nezklame… 

Knižní podoba Šarlatána od Epsteina…

Film se v poslední době skloňuje téměř všude; na internetu, v novinách, slyšíte o něm v televizi. Šarlatán je zkrátka úžasný film, jehož scénář byl Josefem Klímou převeden také do knižní podoby. Život Jana Mikoláška, českého léčitele a možná i šarlatána šel zhruba před měsícem do kin a všichni, co film viděli, se shodují, že se jedná o nejvýraznější a nejlepší roli, jakou Ivan Trojan zahrál. Příběh vznikl podle skutečné události, na Mikoláška se obracely tisíce lidí s žádostí o pomoc, včetně osobností politického a kulturního života. I když léčitel neměl medicínské vzdělání, dovedl jim svým nevšedním umem diagnostikovat choroby a pomocí bylin je i vyléčit.

Obyčejný život po francouzsku

Samozřejmě zde musím zmínit i jednu Odeonku. Na konci září totiž vychází kniha Život po francouzsku od mého oblíbeného prozaika Jeana-Paul Duboise. Kniha ve Francii vyšla již před 16 lety a ihned po vydání vzbudila neskutečný ohlas. Kniha reflektuje události druhé poloviny minulého století, popisuje tamní (ne)obyčejný život a čtenáři se tak do rukou nedostává jen prozaický příběh, ale i jakási historická příručka. V příběhu se objevují i politické mezníky, které dopomáhají ujednotit celý příběh. Vypravěč románu je obyčejný Francouz: Paul Blick vyrůstal jakoby ve stínu svého zemřelého bratra, po bouřlivácké éře 60. let se dobře oženil a usadil, začal pracovat jako novinář. Teď má na krku padesátku a jako kdekdo polyká prášky na uklidnění.

Děsivý thriller pro podzimní večery…

Napínavý hororový příběh od autora bestselleru Ten, kdo stojí v koutě, zároveň pěkná bichle, která Vás zaujme po celou dobu čtení. Imaginární přítel je dalším příběhem od Stephena Chboskyho, autora, který zkrátka umí napsat dobrou knihu. Poslední měsíc běžela všude na sociálních sítích propagační kampaň, která měla přitáhnou pozornost právě na tento příběh a já myslím, že se povedlo! Tohle je přesně to, s čím chcete trávit letošní podzim; napínavé, děsivé, strašné a zatraceně dobré! Kate Reesovou život naučil, že násilníkovi, co přísahá, jak se polepší, není radno věřit. A tak sebere uprostřed noci svého sedmiletého syna Christophera a společně se vydávají hledat nový život.

Nová Ferrante co zaujme…

Elena Ferrante je stále neutichající literární senzace, kterou milují stovky českých čtenářů! Její knihy jsou čtivé, některé trochu vybočují z řady a jiné by se daly číst stále dokola. Po tetralogii Geniální přítelkyně, vyšly v česku další příběhy z pera této záhadné italské autorky. Její nejnovější kniha nese název Prolhaný život dospělých a ukazuje čtenáři nelehký přechod mezi dětstvím a dospělostí. Kniha plná úvah, zranění a přemýšlení. Typická Ferrante, která nezklame! Giovanna, která prochází zásadní proměnou během dospívání, vzpomíná, jaký zničující vliv na ni měla otcova slova, jež zaslechla ve dvanácti letech. Své rodiče, vzdělané učitele pohybující se v intelektuálních kruzích, zdánlivě neporazitelné a milující, začne vnímat jinak.

Nová severská krimi…

Každý milovník dobrých detektivek by si měl do kalendáře zapsat datum 21. října 2020! To totiž v Česku vyjde novinka z pera Larse Keplera! Zrcadlový muž je již osmým případem komisaře Joony Linny, ze kterého se vám budou ježit chlupy na zátylku! Alexandra a Alexander Ahndoril, kteří společně tvoří pod pseudonymem Lars Kepler, vytvořili opět skvěle propletený příběh s dobře známým hlavním hrdinou! Mladá dívka zmizí cestou ze školy. O pět let později se její tělo objeví na hřišti v centru Stockholmu. Díky bezpečnostním kamerám se Joonovi Linnovi podaří najít očitého svědka, jenže se ukáže, že jde o psychicky nemocného muže… Geniální, jedinečné a hodně dobře napsané!

Třetí díl sklářské ságy…

Už jen pár dní nás dělí od vydání třetího dílu Křišťálového klíče; knižní série z pera jedinečného českého historika Vlastimila Vondrušky! Kniha nese podtitul Jarmarečník a podle nakladatele je to opět skvělá kniha! Dědicové Ignáce Heřmana přijdou o Falknovskou huť, kterou získá Leopoldova bývalá snoubenka Hildegarda, jejímž hlavním cílem je pomstít se rodu Heřmanů. Ignácovi vnuci tak musí čelit nejen jejím intrikám, ale i hospodářským potížím, které s sebou nese nový styl manufakturního podnikání. Jak se v tomto díle celá huť promění? A jak vykrystalizují vztahy jednotlivých hrdinů? Vše se dozvíte, kniha vychází již 30. září! 

Tak to byla taková malá ochutnávka toho, co na podzim vychází za knihy! S jakou knihou budete trávit podzim a nejbližší dobu Vy? Pochlubte se v komentářích! 

Mohlo by se Vám také líbít

0 komentářů

Děkujeme za Váš komentář! ;-)

Tiráž

KAFÁRNA - literární blog
Městská knihovna Benešov
Malé náměstí 1700
Benešov 256 01
M: kafarna@knihovna-benesov.cz
Odpovědná osoba: David Veselý
Korektura blogu: Ing. Hana Zdvihalová

Prohlášení

Obrazový materiál knih používáme ze stránek Knižního klubu, Databáze knih, popřípadě z vlastních zdrojů.
Na veškerý obrazový materiál se vztahují autorská práva a je zakázáno jejich šíření bez písemného souhlasu autora blogu KAFÁRNA nebo ředitelky MKB!