Nejlepší knihy roku 2019

8.2.20

Tento čas, kdy je už po Vánocích a Silvestru, vše se postupně uklidňuje a v kalendářích vidíme únor, považuji každý rok za úžasný. Vždy je totiž nejvyšší čas na bilancování uplynulého roku (ano, já toto dělám vždy začátkem února).
Za loňský rok jsem poctivě přečetl 42 knih. S těmi, které jsem jen prolistoval a nečetl do detailu, by to bylo něco okolo devadesátky.
Každý rok poctivě vybírám tu nejlepší desítku knih, co jsem přečetl a letos to bylo obzvláště náročné, protože nových knih bylo opravdu hodně a těch kvalitních, pěkná kupa. Jaké příběhy byli ty nejlepší a velmi je doporučuji? Tady jsou!



REKONSTRUKCE | Viktorie Hanišová
Tato kniha byla vážně dobrá, hodně dobrá a na to, že českou literaturu moc nečtu, mě kniha vtáhla do děje okamžitě! Od autorky jsem předtím nic nečetl, pouze jsem o ní slyšel a knihy jsem se trochu bál, přesto jsem se do ní, na doporučení Lucie Zelinkové, pustil. Krátké kapitoly, úsporný styl jak u popisu, tak i u vyprávění, který zaujme a nezklame. Dobře promyšlený příběh a nápad. Autorka si s příběhem hodně vyhrála a mně se opravdu líbil do posledního detailu. Pokud hledáte nějaké zajímavé čtení na víkend s detektivní zápletkou, rozhodně se podívejte po této knize, která stojí za přečtení a nedá vám spát.

VDĚK | Delphine de Vigan
Francouzská prozaička Delphine de Vigan je mou velmi oblíbenou autorkou a její Vděk mě jednoduše dostal. Každý rok čekám na nějakou novou knihu od ní, kterou si za jeden večer mohu přečíst. Její knihy jsou krátké, úsporné, zároveň však čtivé, poutavé a precizně napsané. Vděk nám ukazuje sílu stáří, poukazuje na to, čemu všemu bychom měli být vděční, a to vše prostřednictvím staré ženy jménem Myška. Příběh se odehrává v prostředí domova důchodců, má nostalgický podtón a jednoduše vás zaujme od první věty. Troufám si říct, že se jedná o nejsilnější knihu od této autorky!

JEDINÝ PŘÍBĚH | Julian Barnes
A u knih od Odeonu ještě chvilku zůstaneme. Přelom července a srpna jsem trávil s knihou Jediný příběh od skvělého britského spisovatele pana Barnese. Jeho příběhy mám velmi rád, a proto jsem s nadšením očekával, o čem vlastně bude jeho nejnovější kniha. Musím říct, že se jednalo o velmi povedenou novelku, která byla psána, mně dobře známým stylem noblesy a elegance. Autor dokáže napsat knihu téměř o všem. V této próze je hlavním tématem vztah mladého muže a starší ženy v 60. letech minulého století. Dobře je vykreslena společnost tehdejší Británie a nechybí ani „barnesovský kontrast“ dvou odlišných témat. Vřele doporučuji! 

OSVÍCENÍ | Stephen King
Na začátku roku jsem se dostal do kontaktu s knihami mistra hororů. Po přečtení povídky Kouzelná skříňka pro Gwandy jsem si přečetl jeho velmi známou knihu a tou je Osvícení. Tento příběh všichni znají hlavně díky jedinečnému filmu! Kniha je velmi povedená, propracovaná, u čtení se budete bát, budete stránky hltat jednu za druhou a budete chtít vědět, jak to vůbec dopadne. Odlišnosti od filmu jsou, a proto si knihu doporučuji přečíst i přes to, že jste film viděli. Alespoň můžete srovnat, co se vám bude líbit víc, ale za mě to dozajista byla kniha, která má něco do sebe!

HARRY POTTER A OHNIVÝ POHÁR | Joanne Rowling
Srpnový týden na Moravě byl super, přečetl jsem dva díly Harryho a vrátil jsem se tak do doby, kdy jsem byl ve čtvrté třídě a na těchto knihách byl doslova závislý. Harry Potter je už taková klasika, která podle mě, nesmí chybět v žádné knihovně! Čtvrtý díl už je takový temnější, hodně z něj se do filmu nedostalo a čtenář se díky čtivosti nemůže odtrhnout… Harry je zkrátka Harry! A myslím, že tento příběh nemusím nijak sáhodlouze představovat. 😉

OČISTA | Sofi Oksanen
Finskou literaturu na českém trhu moc nenajdete, ovšem díky Odeonu máte možnost, alespoň něco málo okusit! Tato finská autorka, která zaujme svým extravagantním stylem, mě svou první knihou nezaujala a já si říkal, zda se pouštět do nějaké další knihy od ní. Nakonec jsem si řekl, že nemám dát na první dojem a knihu Očista jsem si přečetl a byl jsem mile překvapen. V příběhu se setkáváme se starší Estonkou, která nám vypráví svůj příběh a u sebe doma nechá přespat ženu, která utekla od pasáka. Celý příběh ale není takový, jako se na první pohled zdá. Očista je zajímavá, čtivá a pečlivě promyšlená. Na zimní večery ideální!

TICHÉ ROKY | Alena Mornštajnová
Tato kniha zde nesmí chybět. Nejsem jediný, kdo asi očekával novou Alenu dnem i nocí a těšil se, co dalšího tato osobitá česká spisovatelka napíše! Tiché roky nás tentokrát zavádí do doby komunismu a popisují příběh jedné rodiny pomocí dívky, která žije v přítomnosti a díky vyprávění otce se vracíme do doby minulé. Autorka opět ukázala, že je paní spisovatelka a že napsat dobrý román jí nedělá problém! Pokud ještě váháte, zda do knihy jít, tak neváhejte! Nebudete litovat!

ANI POZDĚJI, ANI JINDE | Delphine de Vigan
Kniha od skvělé francouzské prozaičky ještě jednou! Na znovu vydání této knihy jsem se těšil, protože jsem ji nemohl nikde sehnat a anotace byla opravdu skvělá! Kniha o ženě, která díky svému rozhodnutí, že bude oponovat svému šéfovi, padá na kariérním žebříčku stále níž, nám ukazuje opět kousek z francouzské společnosti! Mathilda svou práci dělá dobře, ale ne vše se líbí jejímu šéfovi. To je jedna rovina příběhu. Ta druhá nám ukazuje muže, lékaře, ke kterému nebyl život vlídný. Jak se tyto příběhy spojí a bude mít vše šťastnou dohru?

FANTASTICKÁ ZVÍŘATA: GRINDELWALDOVY ZLOČINY | Joanne Rowling
Harryho Pottera miluje snad každý, od dětí po dospělé. Nová série od skvělé Joanne Rowling nás zavádí do 20. let minulého století a ukazuje nám kouzelnický svět z trochu jiné stránky, než jsme zvyklý. V druhém díle této série sice navštívíme Bradavice, setkáme se s Brumbálem a Nagini, ovšem vše vidíme jinak a ve světě plného čar a kouzel se setkáváme také s těmi fantastickými zvířaty… Joanne si s příběhem vážně vyhrála a vznikla tak kniha (resp. scénář), který si zaslouží vaši pozornost… Už jen díky té úžasné grafické stránce!

NA CHESILSKÉ PLÁŽI | Ian McEwan
Kniha, kterou jsem přečetl hned dvakrát během minulého roku. Jednou na začátku roku, kdy jsem byl zcela unesený tématem knihy, podruhé, když jsem zhlédl film. Silný příběh, silné pouto, ovšem hloubka, která je patrná už od první stránky této knihy. Trochu jsem se děje bál, protože anotace vám řekne, že se vše odehrává během jednoho dne, ve finále jste ale nadšeni nad tím, co autor dokázal vylíčit a nad čím se pozastavuje. Knihu si musíte jednoduše přečíst, jinak nepochopíte! Kdo četl, jak se vám Chesilská pláž líbila?

Tak toto byla má desítka TOP knih roku 2019! Jaká je ta vaše? Napište do komentářů!

Mohlo by se Vám také líbít

0 komentářů

Děkujeme za Váš komentář! ;-)

Tiráž

KAFÁRNA - literární blog
Městská knihovna Benešov
Malé náměstí 1700
Benešov 256 01
M: kafarna@knihovna-benesov.cz
Odpovědná osoba: David Veselý
Korektura blogu: Ing. Hana Zdvihalová

Prohlášení

Obrazový materiál knih používáme ze stránek Knižního klubu, Databáze knih, popřípadě z vlastních zdrojů.
Na veškerý obrazový materiál se vztahují autorská práva a je zakázáno jejich šíření bez písemného souhlasu autora blogu KAFÁRNA nebo ředitelky MKB!