ROZHOVOR | Nejsem typický knihomol, avšak ke knihám mám vztah od malička, směje se Kateřina Bohatová

18.3.20

Milí čtenáři KAFÁRNY!

Dělá nám skutečnou radost, že rozhovory se zaměstnanci knihovny ve Vás budí takový zájem a jedná se bezpochyby o nejčtenější články na KAFÁRNĚ! Proto jsme neotáleli a hned jsme se pustili do přípravy dalšího článku! Málo lidí ví, že v knihovně existuje regionální centrum a málo kdo by si tipnul, co se za zdmi tohoto oddělení děje. Přesto je to poměrně důležité oddělení! No, uvidíte sami…

Dnešní rozhovor bude právě s vedoucí tohoto centra slečnou Kateřinou Bohatovou. Jaká je tedy její práce? A jaké knihy by Vám doporučila? Dozvíte se v dnešním (již čtvrtém) „kafárenském rozhovoru“!

Kateřina Bohatová
Pro Regionální centrum Benešov pracuje od září 2013. V průběhu let několikrát funkci vedoucí zastupovala, oficiálně je vedoucí od letošního března. Absolventka benešovského gymnázia, která se rekvalifikovala pro práci v knihovně v Národní technické knihovně v Praze. Pravnučka kronikáře s domácí knihovnou čítající dva tisíce knih. Milovnice Prahy, divadel a koncertů…


1) Dobrý den, slečno Bohatová, jsem rád, že jste se stala mým dalším „hostem“ rozhovorů na KAFÁRNĚ. Moje první otázka je asi více než jasná – jaká je hlavní náplň práce Regionálního centra Benešov?
Dobrý den. Děkuji za pozvání. Hlavní náplň práce v regionálním centru je starat se o obsluhované knihovny v regionu. Pomáhat knihovnicím a knihovníkům s fungováním knihovny jak odborně předáváním informací, zajišťováním vzdělávání, komunikací s obcí apod., tak i fyzicky, když potřebují například pomoci aktualizovat nebo zrevidovat fond. A samozřejmě v neposlední řadě knihovnám pravidelně rozvážíme výměnný fond knih, který máme pod správou. Zkrátka, činností je spousta, ale všechny mají společný jmenovatel. Pomáháme obsluhovaným knihovnám ve fungování a rozvoji.

2) Z informací, které jsem dostal od paní ředitelky, jsem se dozvěděl, že máte na starosti výměnný fond mezi knihovnami. Je s ostatními pobočkami snadná domluva, co se týče výměny knih?
Jen upřesním, neobsluhujeme pobočky, ale obecní a místní knihovny a také některé městské knihovny. Rozvoz výměnného fondu knih je velmi využívaná služba, protože některé knihovny nemají vlastní finance na nákup nových knih. Ve výměnném fondu jsou převážně novinky z posledních let, a tak mnohdy čtenáři chodí do konkrétní knihovny právě za tímto výměnným souborem a díky tomu knihovna funguje.
Na složení souborů úzce spolupracujeme s knihovnicí nebo knihovníkem a děláme soubory „na míru“. Samozřejmě někdy poptávka převyšuje nabídku a žádaný bestseller, byť jej máme v několika exemplářích, je zrovna vypůjčen v jiné knihovně, tak nemůžeme vyhovět všem požadavkům. Ale je to o domluvě a komunikaci s lidmi.
V našich obsluhovaných knihovnách pracují velmi vstřícní lidé, kteří mají vřelý vztah ke knihám a často třeba konkrétně do rozvozu knih zapojí i rodinné příslušníky nebo rovnou celý obecní úřad, jen aby pro své čtenáře získali jejich oblíbené čtivo včas.

3) Máte zhruba představu, kolik knih se ročně mezi knihovnami vymění? A stalo se Vám někdy, že se knihy vrátily poškozené nebo se ztratily? Jak se pak tento problém řeší?
Přesně bych Vám to řekla ze statistiky, ale řádově se mezi knihovnami ročně protočí několik desítek tisíc knih. Některé knihy se vrátí poškozené, ano, to se stává. Většinou to je jen opotřebením, tak pokud ještě knihy jdou opravit, tak je opravíme. Pokud ne, řešíme konkrétní knihu individuálně, je-li již hodně čtená, tak ji vyřadíme, ale pokud je poškozená nová kniha, musí ji knihovna, respektive čtenář v dané knihovně, nahradit nebo zaplatit. Stejná pravidla platí při ztrátě knihy. Jsou to ale většinou extrémní případy, kdy to musíme řešit my, většinou si to s daným čtenářem vyřeší už sama knihovnice nebo knihovník.

4) Kolik knihoven máte „pod palcem“? A jsou to většinou malé (vesnické) knihovny nebo i nějaké větší?
Regionální centrum Benešov obsluhuje 115 knihoven, 20 profesionálních a zbytek neprofesionálních, což jsou ty malé, vesnické. Ale najdou se i výjimky, některé obecní knihovny díky skvělým knihovnicím a spolupráci s obcí fungují tak výborně, že by si zasloužily povýšit na profesionální, ale vzhledem k časovým možnostem knihovnic to bohužel není možné. Většinou totiž knihovnice chodí klasicky do práce a je obdivuhodné, že zvládají k tomu ještě i vést knihovnu.

5) Jaké knihy ráda čtete? Jaký je Váš oblíbený žánr /žánry a jaké knihy moc v lásce nemáte?
Nemohu říct, že bych měla nebo neměla ráda nějaký konkrétní žánr, knihy mám ráda takové, co mají „duši“ a ke kterým se ráda vrátím. Spíše čtu oddychovou četbu, občas sáhnu po nějaké romantice nebo se ráda vracím k Fantomu opery, Draculovi nebo teď se chystám znovu na Kata Mydláře.

6) Vaše práce není jistě lehká, ale najdete si čas na čtení v práci nebo po práci? A kolik knih za rok přibližně přečtete?
Abych pravdu řekla, v práci mi mnohdy projde rukama tolik knih, že už jsem „překnížkovaná“ a ve volném čase potřebuji změnit vzduch. Nemusím-li pracovat na zahradě, jezdím nejraději do Prahy do divadla nebo na koncerty. Samozřejmě mám vždy nějakou knihu rozečtenou, avšak na rozdíl od zaměstnání z toho nedělám statistiky. 😊

7) Knižní trh chrlí na čtenáře každý měsíc mnoho a mnoho knih. Je nějaká kniha, na kterou se těšíte a hned jak vyjde, půjdete si ji zakoupit?
Knižní trh sleduji, samozřejmě, ale vzhledem k tomu, že do výměnného fondu chodí novinky téměř hned, jak vyjdou, při zpracovávání si je prohlédnu a pak se rozhodnu, zda si nějakou knihu koupím nebo ne. Teď momentálně se ale nejvíce těším, až budu moci opět fungovat v běžném režimu jak v práci, tak mimo ni.

8) Je nějaká příhoda, která Vás v knihovně rozesmála a pobavila a ráda na ni vzpomínáte? Podělíte se s námi o ní?
Příhod je spousta, nejvíc se člověk nasměje při revidování fondu a kontrole názvů knih v katalogu. Například když revidujete několik regálů kuchařek najednou, nepřipadá Vám na názvu knihy „Guláš, parkety a ragú“ nebo u knihy s radami do zahrady „Zahradní rybičky“ nic divného. 😊 (Správně je to „Guláš, perkelt a ragú“ a „Zahradní rybníčky“)

9) Je něco, co byste na knihovně a jejím chodu změnila?
Za poslední půlrok se v knihovně pořád něco mění, nějaké nápady jsme už konzultovali, tak budu mluvit pouze za Region a tam jediné, co by opravdu bylo potřeba ještě změnit, je služební auto, kterým rozvážíme výměnné fondy. Hodilo by se nám nějaké o trošku větší. 😉

10) Poslední otázka je podle mě opět jasná – jakou knihu byste čtenářům KAFÁRNY doporučila, aby si přečetli? 😉
Knih je spousta, ale myslím, že vzhledem k aktuální situaci ve světě i u nás by se lidé měli na chvíli zastavit, vrátit se o kousek zpátky a zamyslet se. Přečtěte si oblíbenou knihu z dětství, třeba nějakou pohádku. Někdy (a teď víc než kdy jindy) je potřeba se přenést do světa, kde nakonec všechno dobře dopadne.

Děkuji slečně Bohatové za rozhovor! Věděli jste, že naše knihovna má takovéto oddělení? A co si pod pojmem regionální centrum představíte Vy? Napište nám do komentářů! ;-) 

Mohlo by se Vám také líbít

0 komentářů

Děkujeme za Váš komentář! ;-)

Tiráž

KAFÁRNA - literární blog
Městská knihovna Benešov
Malé náměstí 1700
Benešov 256 01
M: kafarna@knihovna-benesov.cz
Odpovědná osoba: David Veselý
Korektura blogu: Ing. Hana Zdvihalová

Prohlášení

Obrazový materiál knih používáme ze stránek Knižního klubu, Databáze knih, popřípadě z vlastních zdrojů.
Na veškerý obrazový materiál se vztahují autorská práva a je zakázáno jejich šíření bez písemného souhlasu autora blogu KAFÁRNA nebo ředitelky MKB!