ROZHOVOR | Ráda bych do knihovny přivedla co nejvíce dětí, říká Markéta Kalendová

26.3.20

Milí čtenáři!

Rozhovory jsou u Vás jedny z nejoblíbenějších článků na KAFÁRNĚ a my jste za to rádi. Díky článkům se dozvídáte věci z knihovnického zákoutí a z Vašich reakcí vidíme, že Vás rozhovory baví, a proto se Vám je snažíme pravidelně připravovat.
Jedna čtenářka nám napsala: „Doufám, že rozhovory budou se všemi pracovnicemi knihovny…“ a my paní vzkazujeme, že se budeme snažit udělat rozhovory se všemi pracovníky Městské knihovny Benešov! 😊 Dnešní rozhovor bude s knihovnicí, která toho má na svých bedrech opravdu hodně a málo lidí o její práci ví. Mým dnešním, již pátým hostem kafárenského rozhovoru bude vedoucí dětského oddělení paní Markéta Kalendová.

Markéta Kalendová
Vystudovaná knihovnice na Vyšší odborné škole informačních studií v Praze – obor Služby knihoven, která je v dětském oddělení už 9 let. Občas také zavítá do oddělení pro dospělé či studovny. V knihovně má mimo jiné na starost různé akce pro školy a když zrovna není v knihovně, ráda svůj čas tráví v přírodě, v zimě na lyžích, v létě u moře a nejlépe s knížkou. Čtení na dovolené je totiž ten největší relax.

„Člověk by měl žít tak, aby se za to nemusel stydět…“

1) Dobrý den, paní Kalendová, jsem rád, že jste se stala mým dalším „hostem“ rozhovorů na KAFÁRNĚ. Když se řekne dětské oddělení, každému se asi vybaví jen knihy pro děti, komiksy a leporela, ale co vše na starost má dětské oddělení?
Dětské oddělení má oproti ostatním oddělením upravenou provozní dobu. Většinu dnů je otevřeno odpoledne. Není to proto, že dopoledne potřebuji odpočívat. I dopoledne bývá v dětském oddělení velmi rušno. Pro třídy základních, středních škol, ale i školek připravuji besedy a výukové lekce. Snažím se, aby byly interaktivní, aby se děti co nejvíce zapojily a občas je to právě slyšet i v jiných částech knihovny 😊. Po dlouholetých zkušenostech ale vím, že to funguje. Děti odchází nadšené, a to je pro mě největší odměna.

Dále vedu čtenářský klub, se kterým se scházíme jednou za čtrnáct dnů. Čteme si ze zajímavých knížek, se kterými dále pracujeme.

Také se musím zmínit o příjemných setkáních nejen s dětmi, ale i s jejich rodiči a prarodiči. Pořádáme pro ně každý rok krásnou akci Den pro dětskou knihu. Myslím, že poslední byla hodně vydařená. Pozvali jsme k nám herce s projektem Listování, odezva byla skvělá.

2) Vaše oddělení má na starosti také již zmiňované akce pro školy. Veškeré akce si vymýšlíte sama nebo se přizpůsobíte školám? A o jaké akce se hlavně jedná?
Program si vymýšlím sama, ale s tím, že se samozřejmě snažím náplň besed vždy přizpůsobit potřebám jednotlivých učitelů.  V jednotlivých lekcích se děti učí různým dovednostem. Aniž si to uvědomují, ale kromě čtenářských schopností se učí pracovat v kolektivu, trénují schopnost se učit, mluvit před ostatními apod. Děti se například dozvídají, jak se vlastně mají v knihovně orientovat, jak vzniká knížka, co jsou to literární žánry, jak pracovat s encyklopediemi, o historii písma a spoustu dalších informací.

3) Dětské oddělení není rozhodně jen o knihách. Co vše mohou děti v knihovně dělat poté, co se vrátí ze školy?
Samozřejmě v dnešní době počítáme i v knihovně s tím, že už si „jen“ s knížkami nevystačíme. Děti mají možnost si hrát deskové hry, mají přístup k internetu na počítačích a přístup k wifi. V letošním roce bych ráda obnovila tradici tvořivých odpolední. Počítače budou „odpočívat“ a s dětmi vyrábíme zajímavé výrobky.

4) Kolik knih se zhruba nachází v dětském oddělení a kolik nových knih každý měsíc do fondu přibude?
Počet knih v dětském oddělení je necelých 22 tisíc. Každý měsíc přibude zhruba 80 až 90 knih. 

5) Jaké knihy Vy ráda čtete? Jaký je Váš oblíbený žánr (žánry) a jaké knihy moc v lásce nemáte?
Myslím, že jsem poměrně náročný čtenář a dost vybíravý 😊. Určitě nemám ráda horory a knihy, kde se odehrávají lidské tragédie. Když už po takové knížce sáhnu, tak jedině, když předem vím, že v ději bude i nějaké pozitivní místo. Velmi dobře se mi četla třeba kniha Když zpívají cvrčci.

Při výběru knih jsem také určitě hodně ovlivněná tím, že pracuji v dětském oddělení, takže mezi dětmi oblíbený fantasy žánr není cizí ani mě. Ráda si ale přečtu i detektivky, humorné romány – pobavil mě třeba román ze školního prostředí Ředitel a Hydra, ale rozhodně ne knížky typu červená knihovna.

6) Vaše práce není jistě lehká, ale najdete si čas na čtení v práci nebo po práci? A kolik knih za rok přibližně přečtete?
Při práci se ke čtení dostanu, pokud připravuji právě besedy pro děti nebo program na čtenářský klub.  Nedá se to vždy stíhat jen v práci, takže dětské knížky pročítám i doma. Se čtením knížek pro „dospěláky“ je to tím pádem horší. Ke čtení se dostanu až večer, protože i rodina má své potřeby 😊 a pak už mám problém s výdrží. Ale snažím se a doháním to právě o dovolených, kdy přečtu třeba tři, čtyři knížky během týdne.

7) Knižní trh chrlí na čtenáře každý měsíc mnoho a mnoho knih. Je nějaká kniha, na kterou se těšíte a hned jak vyjde, půjdete si ji zakoupit?
Tím, že pracuji v knihovně, jsem se naučila knížky moc nekupovat, beru to jako výhodu. Spíš se mi naopak stalo, že když jsem si půjčila nějakou knížku z knihovny a po přečtení jsem zjistila, že si mi líbí tak moc, rozhodla jsem si jí pořídit domů.

8) Navštěvuje dětské oddělení hodně čtenářů? A plánujete pomocí něčeho třeba návštěvnost ještě zvýšit?
Myslím si, že dětských návštěvníků máme relativně dost. Ne všechny děti jsou ale naši čtenáři. Některé přichází se svými kamarády jen jako doprovod. Ale i to je fajn, časem se povede si je jako čtenáře získat. Snažím se s nimi komunikovat, zjišťovat, co mají rádi, jaké mají koníčky a nabídnout jim knížky, které by je mohly zajímat.

Ráda bych do knihovny přivedla co nejvíce dětí tím, že třeba prvňáčci automaticky dostanou svoji průkazku do knihovny, aniž by se o to museli sami snažit. Využít k tomu můžeme jednu z akcí, které pro děti děláme, a to je Pasování prvňáčků na Rytíře řádu čtenářského. 
Pro děti, které ještě nechodí do školy, jsme pak začali pořádat pravidelná setkání při čtení knížek. Rodiče získají povědomí o tom, že knihovna není vyhrazena jen pro školní děti, ale už i pro ty malé. V co nejbližší době se určitě chceme zapojit do projektu Bookstart – s knížkou do života, která podporuje čtenářství od útlého věku.

Co je ale dobré podle mě nepodcenit, je udržení si malých čtenářů i do budoucna. Děti dospívají a jejich potřeby se mění. Zatím nám v knihovně chybí oddělení pro teenagery. Ti, když do knihovny přijdou, potkávají se s malými dětmi a navzájem se vlastně ruší. Nemají možnost spolu komunikovat, tak jak by chtěli a určitě by prostor využili podle mých zkušeností i pro učení. Byla bych moc ráda, kdyby se nám povedlo pro ně takový prostor zajistit a neztratit budoucí dospělé čtenáře.

9) Ve Vašem oddělení není asi nouze o zábavu a zábavné příhody. Je nějaká příhoda, která Vás v knihovně rozesmála a pobavila a ráda na ni vzpomínáte? Podělíte se s námi o ní?
Asi to nejsou situace, které mě vyloženě rozesmály, spíš zahřály na duši. Ráda si vybavuji pohled na děti, které se uvelebily na látkových trojúhelnících, které máme v dětském oddělení. Vzaly si knížku na čtení a když jsem se na ně podívala třeba za čtvrthodinu, spokojeně u knížky usnuly.

10) Někdy se stane, že se Vám kniha vrátí v horším stavu než před výpůjčkou. Jakým způsobem se čtenáři omlouvají? Jaké nejkurióznější omluvy jste už slyšela?
Samozřejmě i v dětském oddělení se to stává. Hlavně, když jsou těmi čtenáři opravdu malé děti. To potom o natržené stránky není nouze. Občas děti s knížkou zakopnou venku a když je zrovna po dešti, není to pro danou knížku zrovna příznivá situace.

Co mě ale opravdu pobavilo, byla knížka, která zachutnala jednomu domácímu mazlíčkovi. Myslím, že to byl zakrslý králíček a knížka, která byla naneštěstí poblíž, byla asi hodně chutná potrava. Naštěstí to bylo jen pár růžků, takže se knížka dá ještě používat. A protože člověk zapomíná a já, co si nenapíšu zapomínám často, do knížky jsem hned připsala, jak se dotyčný králíček jmenoval. Pořád tedy máte šanci si tuto lahodnou knížku vypůjčit.

Děkuji paní Kalendové za rozhovor, který byl jistě přínosný. Jak vidíte, oddělení pro děti není jen o dětských knihách, ale také o hromadě akcí! 😉 S kým dalším byste chtěli mít na KAFÁRNĚ rozhovor? Napište do komentářů! 😉

Mohlo by se Vám také líbít

0 komentářů

Děkujeme za Váš komentář! ;-)

Tiráž

KAFÁRNA - literární blog
Městská knihovna Benešov
Malé náměstí 1700
Benešov 256 01
M: kafarna@knihovna-benesov.cz
Odpovědná osoba: David Veselý
Korektura blogu: Ing. Hana Zdvihalová

Prohlášení

Obrazový materiál knih používáme ze stránek Knižního klubu, Databáze knih, popřípadě z vlastních zdrojů.
Na veškerý obrazový materiál se vztahují autorská práva a je zakázáno jejich šíření bez písemného souhlasu autora blogu KAFÁRNA nebo ředitelky MKB!