ROZHOVOR | Psaní Toulek mě ohromně baví, přiznává Jiřina Kozlová

10.7.20

Milí kafárenští čtenáři!
Vítáme Vás opět u dalšího rozhovoru se zaměstnancem knihovny. Předchozí článek s knihovnicí Martinou Čuříkovou je u Vás opět populární a my jsme za to neskutečně rádi! Neváhal jsem a hned jsem oslovil další knihovnici. Mým dnešním, již šestým hostem, je paní Jiřina Kozlová, kterou můžete vídat hlavně ve studovně a která má v malíku i MVS. Co vše na sebe paní Kozlová prozradila? A co vše patří do její práce v knihovně? Dozvíte se v dnešním rozhovoru!

Jiřina Kozlová (Turková)
Vystudovala Střední knihovnickou školu v Praze a u nás v knihovně je zaměstnaná od roku 2017, kdy nastoupila do našeho audiovizuálního oddělení. Vídat ji nyní můžete ve studovně, někdy i v dětském oddělení nebo oddělení pro dospělé. V knihovně má také na starosti tzv. MVS.
Mezi její velké koníčky patří historie, literatura, výtvarné umění, houbaření a svůj den si nedokáže představit bez dobré kávy.

„Cesta je cíl…“

1) Dobrý den, paní Kozlová, jsem rád, že jste se stala mým dalším hostem rozhovoru. Co vše máte v naší knihovně na starosti?
Pracuji v oddělení studovny, zajišťuji evidenci periodik, novin a regionálních tiskovin, meziknihovní výpůjční službu (MVS), objednávky knih z domova.
Připravuji také články. Toulky do Zpravodaje města a k tomu i rozšířenou verzi Toulek s tipy na výlety, s historií míst a staveb, zajímavostmi a mnoha fotografiemi. To vše lze najít na Facebooku naší knihovny. Psaní toulek mě ohromně baví, objevuji nová místa se zajímavými příběhy z blízké i vzdálené minulosti.
Dále zajišťuji vše, co se týká Virtuální univerzity třetího věku, která se koná v naší knihovně už šestým rokem. V každém roce proběhne vždy letní a zimní semestr, každý s cyklem šesti přednášek.

2) Několikrát jsem v rozhovoru zmiňoval zkratku MVS. Co tato zkratka znamená a jaká je její náplň při chodu knihovny?
Zkratka MVS znamená Meziknihovní výpůjční služba. Naše knihovna má hodně obsáhlý knižní fond, přesto se může stát, že čtenář u nás požadovanou knihu nenajde. Tuto knihu pak můžeme vypůjčit z jiné knihovny právě formou meziknihovní výpůjční služby. Tímto způsobem se dají vypůjčit knihy, ale také lze zaslat tiskové kopie článků z novin nebo časopisů. Často se jedná o knihy odborné nebo zaměřené úzce oborově. Tuto službu využívají často studenti. Knihu má čtenář k dispozici do 1 týdne od objednání knihy u nás. Cena služby je zdarma, čtenář uhradí pouze cenu za poštovné.

3) Čtenáři Vás nejčastěji mohou vídat ve studovně. Co vše studovna nabízí?
Ve studovně si lze přečíst (tzv. prezenční půjčování) 5 titulů denního tisku, 32 regionálních zpravodajů a 89 titulů různých časopisů.
K dispozici je poměrně velká knihovna regionální literatury s tituly, které se vztahují svým obsahem k regionu středních Čech. Jedná se o tituly s tématy historie, kultury, přírody a místopisu. Velice obsáhlá je také databáze článků s regionální tematikou. Jsou tu také knihy vybraných regionálních autorů.
V současné době máme ve studovně tři PC s připojením k internetu, v prostoru knihovny je připojení k wi-fi síti zdarma.
K dispozici jsou prostory pro jednotlivce i skupiny, kapacita je celkem 30 míst.
Dále nabízíme službu skenování, kopírování a tisk dokumentů do formátu A3. Návštěvníkům knihovny je k dispozici služba Automatizovaný systém právních informací (ASPI), která představuje největší elektronickou knihovnu dostupnou v PC. Je pomůckou pro každého, kdo se potřebuje orientovat v právu, daních a účetnictví. Služba nabízí vzájemnou provázanost všech aktualizovaných informací, snadné ovládání, vyhledávání a možnost stažení textu a vytištění.
Další projektem je kurz rychlého čtení ROZEČTI SE. Jedná se o online aplikaci, pomocí které si kombinací e-book, ilustračních videí a cvičení, zlepšujete práci očí a mozku.

Informační plakát k projektu Semínkovna.

4) Pod Vaši taktovku spadá i projekt Semínkovna, která bude spuštěna v září. O čem tento projekt je a jak Vás realizace tohoto projektu napadla?
Projekt Semínkovna je zajímavá otevřená iniciativa, a protože zahradničení je mým velkým koníčkem, napadlo mě zapojit do ní i naši knihovnu.
Semínkovny jsou místem, kde zahradníci mohou mezi sebou bezplatně vyměňovat osivo ze svých zahrádek. Semínka jsou nabízena bezplatně v malých dávkách pouze pro osobní spotřebu. Jde o vzájemnou výměnu semínek, ale také rad a zkušeností se zahradničením.
Ráda bych tímto čtenáře poprosila o sbírání semínek květin a zeleniny během léta a v září se v knihovně potkáme a společně projekt Semínkovna otevřeme.

5) Určitě si ráda přečtete i nějakou dobrou knihu. Jaká je Vaše nejoblíbenější a který žánr je pro Vás top?
Čtení a literatura je mým velkým koníčkem, ale nerada odpovídám na otázku typu nejoblíbenější nebo nejlepší. Ráda čtu romány, autobiografické knihy, ale také knihy o zahradničení a zdravém životním stylu.

6) Moje standartní otázka pro všechny knihovnice – najdete si v práci někdy chvilku na čtení?
Ano, ale není to čtení, které známe z klidu domova. Připravuji rešerše, zpracovávám anotace odborných článků týkajících se regionu, připravuji Toulky, takže pročítám knihy a články k místům, které potkáme na trase výletu. 

Bez regionální literatury by se paní Kozlová ve studovně rozhodně neobešla...

7) Co Vás na Vaší práci nejvíce baví? A bez čeho by se Váš den rozhodně neobešel?
Asi nejvíce mě baví vyhledávání materiálů a podkladů pro články, přímý kontakt se čtenáři. Práce v knihovně je vlastně i mým koníčkem. A to i díky bezvadné partě spolupracovníků. 
A můj den by se určitě neobešel bez dobré ranní kávy.

8) Když se zamyslíte a sáhnete do svých vzpomínek, chtěla jste od dětství pracovat v knihovně (s knihami obecně)? A jaké bylo Vaše vysněné povolání v dětství?
Vysněné povolání jsem vlastně neměla. Už na základní škole jsem pomáhala v Obecní knihovně v Postupicích a četla jsem opravdu hodně knih, a tak jsem se přihlásila na Střední knihovnickou školu. Po škole jsem nějaký čas pracovala v knihkupectví. K oboru jsem se ale vrátila až později a jsem tu opravdu spokojená.

9) V knihovně již pracujete pár let, je nějaká příhoda, která Vás v knihovně rozesmála a dodnes na ni vzpomínáte? Podělíte se s námi o ní?
V loňském horkém létě bylo při přednášce o cestování po Egyptě v knihovně snad 40 °C. Samozřejmě neúmyslně jsme tak návštěvníkům přednášky připravili téměř dokonalou atmosféru.

Střípky z Toulek...
10) Jakou knihu byste doporučila čtenářům KAFÁRNY, aby si v těchto dnech přečetli? 
Knihu Ztracené květiny Alice Hartové a také novou knihu Petra Borkovce Petříček Sellier a Petříček Bellot. ;-)

Děkuji paní Kozlové za odpovědi a doufáme, že se i Vám dnešní rozhovor líbil! 😉 S kým dalším byste rozhovor chtěli? Napište do komentářů!

Mohlo by se Vám také líbít

0 komentářů

Děkujeme za Váš komentář! ;-)

Tiráž

KAFÁRNA - literární blog
Městská knihovna Benešov
Malé náměstí 1700
Benešov 256 01
M: kafarna@knihovna-benesov.cz
Odpovědná osoba: David Veselý
Korektura blogu: Ing. Hana Zdvihalová

Prohlášení

Obrazový materiál knih používáme ze stránek Knižního klubu, Databáze knih, popřípadě z vlastních zdrojů.
Na veškerý obrazový materiál se vztahují autorská práva a je zakázáno jejich šíření bez písemného souhlasu autora blogu KAFÁRNA nebo ředitelky MKB!